Szybkie i proste risotto pomidorowe
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Ryż to bardzo wdzięczny składnik do przygotowywania wielu potraw. W naszym domowym menu nie może zabrakną risotto. Ta włoska potrawa jest nie tylko smaczna, ale i łatwa do zrobienia oraz niedroga. Risotto pomidorowe sprawdzi się jako danie obiadowe.
Przepis pochodzi z książki „Ryż”, którą można kupić w salonikach prasowych i na stronie www.sklep.grupazpr.pl w zakładce SuperHobby
SKŁADNIKI
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 2 pomidory bawole serca
- oliwa z oliwek
- cebula
- 1/2 ząbka czosnku
- 1/8 łyżeczki cynamonu
- 1/2 szklanki ryżu na risotto
- 1/2 szklanki wytrawnego białego wina lub cydru, opcjonalnie
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- gałązka bazylii
- sól, czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na dużej patelni rozgrzać trochę oliwy, wrzucić pomidorki koktajlowe i podsmażać je do momentu, aż zaczną pękać (5–7 minut), razem z oliwą zsunąć na talerz i odstawić.
- Pomidory bawole serca naciąć, włożyć do miski i zalać wrzątkiem. Po chwili wodę wylać, przelać pomidory zimną wodą i zdjąć skórkę (nie wyrzucać!).
- Miąższ posiekać w kostkę, a skórki oraz wykrojone gniazdo nasienne wrzucić do garnka, wlać bulion i podgrzewać na małym ogniu. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki.
- Na rozgrzanej na patelni oliwie podsmażać przez 1–2 minuty cebulę, czosnek i cynamon. Dodać ryż, chwilę podsmażać, po czym dołożyć gałązkę bazylii i białe wino.
- Kiedy wino odparuje, dodać bawole serca, szczyptę soli i dusić na średnim ogniu przez 5–8 minut.
- Gdy pomidory się rozpadną i lekko odparują, wlać pierwszą chochelkę gorącego bulionu i stopniowo dolewać kolejne.
- Proces trwa 15–18 minut, risotto jest gotowe, kiedy ryż jest lekko al dente, kształtny, ale miękki i sprężysty. Do gotowego risotto dodać podsmażone pomidorki i doprawić solą. Podawać od razu, skropione oliwą i oprószone czarnym pieprzem.