Szybkie i proste risotto pomidorowe

2021-03-29
Risotto na pomidorowo
Autor: Shutterstock
łatwy
45 min
4

Ryż to bardzo wdzięczny składnik do przygotowywania wielu potraw. W naszym domowym menu nie może zabrakną risotto. Ta włoska potrawa jest nie tylko smaczna, ale i łatwa do zrobienia oraz niedroga. Risotto pomidorowe sprawdzi się jako danie obiadowe.

Przepis pochodzi z książki „Ryż”, którą można kupić w salonikach prasowych i na stronie www.sklep.grupazpr.pl w zakładce SuperHobby

SKŁADNIKI

  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 2 pomidory bawole serca
  • oliwa z oliwek
  • cebula
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1/8 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanki ryżu na risotto
  • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina lub cydru, opcjonalnie
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • gałązka bazylii
  • sól, czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na dużej patelni rozgrzać trochę oliwy, wrzucić pomidorki koktajlowe i podsmażać je do momentu, aż zaczną pękać (5–7 minut), razem z oliwą zsunąć na talerz i odstawić.
  • Pomidory bawole serca naciąć, włożyć do miski i zalać wrzątkiem. Po chwili wodę wylać, przelać pomidory zimną wodą i zdjąć skórkę (nie wyrzucać!).
  • Miąższ posiekać w kostkę, a skórki oraz wykrojone gniazdo nasienne wrzucić do garnka, wlać bulion i podgrzewać na małym ogniu. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki.
  • Na rozgrzanej na patelni oliwie podsmażać przez 1–2 minuty cebulę, czosnek i cynamon. Dodać ryż, chwilę podsmażać, po czym dołożyć gałązkę bazylii i białe wino.
  • Kiedy wino odparuje, dodać bawole serca, szczyptę soli i dusić na średnim ogniu przez 5–8 minut.
  • Gdy pomidory się rozpadną i lekko odparują, wlać pierwszą chochelkę gorącego bulionu i stopniowo dolewać kolejne.
  • Proces trwa 15–18 minut, risotto jest gotowe, kiedy ryż jest lekko al dente, kształtny, ale miękki i sprężysty. Do gotowego risotto dodać podsmażone pomidorki i doprawić solą. Podawać od razu, skropione oliwą i oprószone czarnym pieprzem.