Szparagi z bułką tartą - najprostszy przepis na danie obiadowe ze szparagów
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Szparagi z bułką tartą, zwane też à la polonaise, to pyszne danie bezmięsne. Możemy dodać do nich ziemniaki, kotlet lub jajko sadzone i dostaniemy pełne wiosenne danie obiadowe.
SKŁADNIKI
- 1 pęczek szparagów
- 6 średnich młodych ziemniaków
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki bułki tartej
- 1/2 pęczka koperku (jeśli mały pęczek, to cały)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szparagi czyścimy, obcinamy końcówki i gotujemy główkami do góry 10-15 min. W tym samym czasie gotujemy obrane ziemniaki, w całości.
- Na patelni rozgrzewamy masło i krótko smażymy na nim bułkę tartą.
- Szparagi i ziemniaki odcedzamy, wykładamy na talerz. Szparagi polewamy masłem z bułką, kroimy koper i posypujemy nim ziemniaki.
- Można jeść same lub podawać do mięs.