Szakszuka ze szparagami: przepis na lekki wiosenny obiad

Szakszuka ze szparagami: przepis na lekki wiosenny obiad
Autor: Shutterstock.com Sycąca szakszuka ze szparagmi i bobem
łatwy
20 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Szakszuka ze szparagami to super pomysł na wykorzystanie przepysznych szparagów. Tradycyjnie szakszuka podawana jest na śniadanie. Jednak ta wersja śmiało można podać na  lekki wiosenny obiad dla dwojga. Oto łatwy przepis na sezonowe danie ze szparagów! 

Szparagi - warzywo sezonowe

Sezon na szparagi trwa w najlepsze. Warto korzystać z tego wiosennego przysmaku, nie tylko ze względu na jedyny w swoim rodzaju smak szparagów, ale także ze względu na zawarte w nich substancje odżywcze. Szparagi są zdrowe i niskokaloryczne, a możliwości ich wykorzystania w kuchni jest mnóstwo. Szparagi można łączyć z innymi warzywami. Koniecznie wypróbuj przepis na szakszukę ze szparagami. 

Dlaczego warto jeść szparagi?

Szparagi mają wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Są niskokaloryczne (18 kcal na 100g) ponieważ w ponad 90% składają się z wody. W pozostałych 10% suchej masy szparagów wyodrębniono aż 100 substancji aktywnych, które odżywiają i wspierają organizm. Znajdziemy w nich witaminy, mikro i makroelementy, kwasy organiczne, aminokwasy, saponiny, oksylipiny, związki fenolowe, flawonoidy, i nie tylko. Szparagi to przede wszystkim bardzo bogate źródło witaminy K i kwasu foliowego. Ponadto zawierają witaminy z grupy B, witaminę C, E oraz A. Są również bardzo zasobne w składniki mineralne: miedź, selen, fosfor, mangan, cynk, żelazo, potas, magnez i wapń.

Wskazówki, jak przygotować szakszukę ze szparagmi

  • Pamiętaj, żeby odłamać zdrewniałe końcówki szparagów. Można je także odciąć. Ale odłamanie jest pewnym sposobem. Po prostu pęd szparaga pod naciskiem palców pęka dokładnie tam, gdzie kończy się miękka tkanka a zaczyna zdrewniała łodyga.
  • Jeśli lubisz bardziej chrupkie warzywa nie duś je zbyt długo.
  • Szparagi doskonale smakują w towarzystwie płynnego żółtka. Nie przesadzaj więc z gotowaniem. Wystarczy ściąć białko i zachować płynne żółtko by delektować się najbardziej delikatnym i zmysłowym zestawieniem smaków. 
  • Jajko podane w szakszuce przypraw przed podaniem. Tak jak w przypadku jajek sadzonych, tak przygotowane jajka solimy na końcu. 

SKŁADNIKI

  • 1/2 pęczka (250 g) szparagów zielonych
  • 250 g młodego bobu łuskanego (może być z mrożonki)
  • 1 papryka czerwona
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • 4 jajka M
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szparagi oczyścić. Obłamać zdrewniałe końcówki. Pokroić na odcinki długości 5 cm. 
  • Paprykę pokroić w kostkę. Pomidora przekroić, usunąć gniazda nasienne i pokroić w dużą kostkę. 
  • Cebulę pokroić drobno. Czosnek przecisnąć przez praskę. 
  • Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i czosnek. Smażyć do zeszklenia cebuli, czyli około 3 minut. 
  • Dodać paprykę i pomidora. Smażyć 1 minutę. Dodać bób. Wlać 1/2 szklankę wody. Dusić 6 minut. 
  • Dodać szparagi. Zamieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić jeszcze 3 minuty.
  • Jajka ostrożnie wybić po jednym do miseczki. W duszonych warzywach zrobić 4 dołki. Wlać jajka do dołków. 
  • Dusić 2-4 minuty lub do chwili, gdy białko się zetnie, ale żółtko pozostanie płynne.
  • Podawać póki gorące. Smacznego! 
Jajka – zdrowie w skorupce
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej