Smakowite kotlety mielone z białej kapusty

2021-03-29
Smakowite kotlety mielone z białej kapusty
Autor: Shutterstock
łatwy
45 min
4

Kotlety mielone z białej kapusty to pyszne danie dla całej rodziny. Można go zjeść z dodatkami lub potraktować jako dodatek od innego dania. 

 

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg kapusty białej
  • 1 kajzerka
  • 0,5 szklanki mleka
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 2 jajka rozmiar M
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • tarta bułka do panierowania
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, opłukać, przekroić na 4 części, zalać wrzącą osoloną wodą i ugotować.
  • Odcedzić, wystudzić, wyciąć głąb, dokładnie odcisnąć, zemleć razem z namoczoną w mleku i odciśniętą bułką, wymieszać z tartą bułką, jajkami, posiekanym koperkiem oraz pokrajaną w kostkę i usmażoną cebulą, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Z przygotowanej masy formować kotlety, panierować w tartej bułce. 
  • Smażyć z obu stron na silnie rozgrzanym tłuszczu na jasnozłoty kolor.