Smakowite kotlety mielone z białej kapusty
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Kotlety mielone z białej kapusty to pyszne danie dla całej rodziny. Można go zjeść z dodatkami lub potraktować jako dodatek od innego dania.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg kapusty białej
- 1 kajzerka
- 0,5 szklanki mleka
- 3 łyżki tartej bułki
- 2 jajka rozmiar M
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 cebula
- sól i pieprz do smaku
- tarta bułka do panierowania
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, opłukać, przekroić na 4 części, zalać wrzącą osoloną wodą i ugotować.
- Odcedzić, wystudzić, wyciąć głąb, dokładnie odcisnąć, zemleć razem z namoczoną w mleku i odciśniętą bułką, wymieszać z tartą bułką, jajkami, posiekanym koperkiem oraz pokrajaną w kostkę i usmażoną cebulą, doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Z przygotowanej masy formować kotlety, panierować w tartej bułce.
- Smażyć z obu stron na silnie rozgrzanym tłuszczu na jasnozłoty kolor.