Ryż smażony z jajkiem. Przepis na azjatycki obiad z woka
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Jak zrobić ryż smażony jak u Chińczyka? Wystarczy wybrać ten łatwy i szybki przepis. Pyszny i aromatyczny ryż smażony z jajkiem wzbogacony kolorowymi warzywami to pomysł na obiad w azjatyckim klimacie. Przygotowanie tego dania jest bardzo łatwe i nie zajmuje dużo czasu. Zobaczcie, jak samodzielnie zrobić ryż smażony z jajkiem, który smakuje lepiej niż u Chińczyka.
Co dodać do smażonego ryżu?
Do przyrządzenia wyśmienitego ryżu smażonego w woku dodaje się kilka prostych składników, które idealnie się komponują. Oprócz tytułowego jajka z ryżem smaży się także kolorowe i pełne zdrowia warzywa. Dzięki temu, że danie przygotowuje się w woku, warzywa pozostają przyjemnie chrupiące. Smak potrawy podkręcają także przyprawy.
Do przyrządzenia tego smakowitego azjatyckiego dania można wykorzystać ugotowany ryż, który został po przygotowaniu innych potraw. Resztki się nie zmarnują i przygotowanie dania zajmie mniej czasu. Powstanie za to pyszne i aromatyczne danie w sam raz na obiad.
Aby przyrządzić w domu ryż smażony w woku, potrzebne są takie produkty jak:
- ugotowany ryż
- jajka
- warzywa – cebula, marchewka, szczypior, czosnek
- olej sezamowy
- sos sojowy
- przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Jak dodać jajko do ryżu smażonego?
Obowiązkowym składnikiem ryżu smażonego w woku jest jajko. Jak je dodać do ryżu? Najpierw jajka należy wbić do miseczki, doprawić i roztrzepać widelcem lub rózgą kuchenną. Po podsmażeniu cebuli z czosnkiem w woku dodaje się jajka i energicznie miesza. Składniki należy smażyć, aż jajka się zetną. Następnie dodaje się pozostałe produkty i przyprawy.
Jak zrobić ryż smażony z jajkiem?
Ryż smażony z jajkiem i chrupiącymi warzywami nie jest daniem skomplikowanym. Tę popularną azjatycką potrawę dobrze jest przyrządzić w woku. Dzięki temu będzie smakować jak u Chińczyka. Aromatyczny smażony ryż z dodatkiem jajka i warzyw robi się łatwo i bez zbędnych komplikacji. Oczywiście danie należy przyrządzić według kolejnych kroków w przepisie.
Przyrządzenie pysznego ryżu smażonego z jajkiem składa się z kilku kroków:
- 1. krok – podsmażenie cebuli z czosnkiem
- 2. krok – dodanie roztrzepanych i doprawionych jajek
- 3. krok – dodanie warzyw
- 4. krok – wymieszanie składników z ryżem i doprawienie
SKŁADNIKI
- 200 g ugotowanego ryżu (waga przed gotowaniem)
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanego szczypioru
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka wbić do miseczki. Doprawić solą i pieprzem. Roztrzepać widelcem.
- W woku rozgrzać olej sezamowy i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać posiekany czosnek i smażyć minutę, często mieszając.
- Wlać jajka. Smażyć i energicznie mieszać, aż jajka się zetną.
- Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę i szczypior. Wymieszać i smażyć, aż warzywa staną się miękkie.
- Dodać ugotowany ryż. Wlać sos sojowy. Wymieszać i smażyć około 8 minut. Od czasu do czasu zamieszać.
- Podawać od razu jako dodatek do dań mięsnych lub z ulubioną surówką.