Ryż smażony z jajkiem. Przepis na azjatycki obiad z woka

ryż smażony z jajkiem
Autor: Shutterstock Ryż smażony z jajkiem to pyszne danie z woka jak u Chińczyka.
łatwy
20 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Jak zrobić ryż smażony jak u Chińczyka? Wystarczy wybrać ten łatwy i szybki przepis. Pyszny i aromatyczny ryż smażony z jajkiem wzbogacony kolorowymi warzywami to pomysł na obiad w azjatyckim klimacie. Przygotowanie tego dania jest bardzo łatwe i nie zajmuje dużo czasu. Zobaczcie, jak samodzielnie zrobić ryż smażony z jajkiem, który smakuje lepiej niż u Chińczyka.

Co dodać do smażonego ryżu?

Do przyrządzenia wyśmienitego ryżu smażonego w woku dodaje się kilka prostych składników, które idealnie się komponują. Oprócz tytułowego jajka z ryżem smaży się także kolorowe i pełne zdrowia warzywa. Dzięki temu, że danie przygotowuje się w woku, warzywa pozostają przyjemnie chrupiące. Smak potrawy podkręcają także przyprawy.

Do przyrządzenia tego smakowitego azjatyckiego dania można wykorzystać ugotowany ryż, który został po przygotowaniu innych potraw. Resztki się nie zmarnują i przygotowanie dania zajmie mniej czasu. Powstanie za to pyszne i aromatyczne danie w sam raz na obiad.

Aby przyrządzić w domu ryż smażony w woku, potrzebne są takie produkty jak:

  • ugotowany ryż
  • jajka
  • warzywa – cebula, marchewka, szczypior, czosnek
  • olej sezamowy
  • sos sojowy
  • przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Jak dodać jajko do ryżu smażonego?

Obowiązkowym składnikiem ryżu smażonego w woku jest jajko. Jak je dodać do ryżu? Najpierw jajka należy wbić do miseczki, doprawić i roztrzepać widelcem lub rózgą kuchenną. Po podsmażeniu cebuli z czosnkiem w woku dodaje się jajka i energicznie miesza. Składniki należy smażyć, aż jajka się zetną. Następnie dodaje się pozostałe produkty i przyprawy.

Jak zrobić ryż smażony z jajkiem?

Ryż smażony z jajkiem i chrupiącymi warzywami nie jest daniem skomplikowanym. Tę popularną azjatycką potrawę dobrze jest przyrządzić w woku. Dzięki temu będzie smakować jak u Chińczyka. Aromatyczny smażony ryż z dodatkiem jajka i warzyw robi się łatwo i bez zbędnych komplikacji. Oczywiście danie należy przyrządzić według kolejnych kroków w przepisie.

Przyrządzenie pysznego ryżu smażonego z jajkiem składa się z kilku kroków:

  • 1. krok – podsmażenie cebuli z czosnkiem
  • 2. krok – dodanie roztrzepanych i doprawionych jajek
  • 3. krok – dodanie warzyw
  • 4. krok – wymieszanie składników z ryżem i doprawienie

SKŁADNIKI

  • 200 g ugotowanego ryżu (waga przed gotowaniem)
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka wbić do miseczki. Doprawić solą i pieprzem. Roztrzepać widelcem.
  • W woku rozgrzać olej sezamowy i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać posiekany czosnek i smażyć minutę, często mieszając.
  • Wlać jajka. Smażyć i energicznie mieszać, aż jajka się zetną.
  • Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę i szczypior. Wymieszać i smażyć, aż warzywa staną się miękkie.
  • Dodać ugotowany ryż. Wlać sos sojowy. Wymieszać i smażyć około 8 minut. Od czasu do czasu zamieszać.
  • Podawać od razu jako dodatek do dań mięsnych lub z ulubioną surówką.
Kuchnia chińska - pyszna, zdrowa i tajemnicza. Poznaj sekrety kuchni chińskiej
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej