Ruskie kotlety: przepis na pyszne i niedrogie danie obiadowe

2019-05-31
Ruskie kotlety: przepis na pyszne i niedrogie danie obiadowe
Autor: Shutterstock Ruskie kotlety to doskonałe szybkie i tanie danie.
łatwy
40 min
4

Ruskie kotlety to po prostu kotlety ziemniaczano-serowe, o smaku farszu do ruskich pierogów. Zdecydowanie łatwiejsze i szybsze do przygotowania niż pierogi. Idealne danie na bezmięsny obiad. Wyśmienicie smakują z surówką z marchewki lub z kapusty.

Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek

Składniki

około 1 kg ziemniaków

300 g sera białego

1 jajko

1 cebula

sól, pieprz

bułka tarta

olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odparowujemy i ubijamy na gładką masę. Studzimy.

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle.

Do ziemniaków dodajemy ser biały, cebulę, jajko. Masę starannie mieszamy, doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu.

Rękami posmarowanymi olejem formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na rumiano.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE