Ruskie kotlety: przepis na pyszne i niedrogie danie obiadowe

2021-04-12
Ruskie kotlety: przepis na pyszne i niedrogie danie obiadowe
Autor: Shutterstock Ruskie kotlety to doskonałe szybkie i tanie danie.
łatwy
40 min
4

Ruskie kotlety to po prostu kotlety ziemniaczano-serowe, o smaku farszu do ruskich pierogów. Zdecydowanie łatwiejsze i szybsze do przygotowania niż pierogi. Idealne danie na bezmięsny obiad. Wyśmienicie smakują z surówką z marchewki lub z kapusty.

Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odparowujemy i ubijamy na gładką masę. Studzimy.
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle.
  • Do ziemniaków dodajemy ser biały, cebulę, jajko. Masę starannie mieszamy, doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu.
  • Rękami posmarowanymi olejem formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na rumiano.