Ruskie kotlety: przepis na pyszne i niedrogie danie obiadowe
2021-04-12
łatwy
40 min
4
Ruskie kotlety to po prostu kotlety ziemniaczano-serowe, o smaku farszu do ruskich pierogów. Zdecydowanie łatwiejsze i szybsze do przygotowania niż pierogi. Idealne danie na bezmięsny obiad. Wyśmienicie smakują z surówką z marchewki lub z kapusty.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek
SKŁADNIKI
- około 1 kg ziemniaków
- 300 g sera białego
- 1 jajko
- 1 cebula
- sól, pieprz
- bułka tarta
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odparowujemy i ubijamy na gładką masę. Studzimy.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle.
- Do ziemniaków dodajemy ser biały, cebulę, jajko. Masę starannie mieszamy, doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu.
- Rękami posmarowanymi olejem formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na rumiano.