Risotto ze smardzami - szybki sposób na wykwintne danie

2021-03-29
Risotto ze smardzami
Autor: thinkstockphotos.com Risotto ze smardzami to pyszne i łatwe w przygotowaniu wiosenne danie
łatwy
45 min
4

Jeśli w twoim ogrodzie pojawiły się smardze, jesteś prawdziwym szczęściarzem. Każde danie z dodatkiem tych rzadkich grzybów można zaliczyć do wykwintnych. Nawet proste risotto ze smardzami to poezja smaku.

Polecamy także:

Smardze duszone w śmietanie

Makaron ze smardzami

Smardze faszerowane mięsem

Zupa ze smardzami

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę pokroić w kosteczkę i udusić na maśle.
  • Dodać umyte i pokrojone w plastry smardze. Dusić składniki ok 1-2 minut.
  • Do uduszonych składników dodajemy ryż i smażymy do momentu, aż zacznie zmieniać kolor.
  • Do ryżu wlewamy małymi porcjami bulion - na przykład po pół szklanki. Kolejna porcję dodajemy dopiero wtedy, gdy ryż wchłonie poprzednią.
  • Na koniec dodajemy parmezan, mieszamy i zestawiamy z ognia.
  • Oprószamy białym pieprzem do smaki
  • Ozdobić kawałkami włoskich orzechów