Risotto ze smardzami - szybki sposób na wykwintne danie
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Jeśli w twoim ogrodzie pojawiły się smardze, jesteś prawdziwym szczęściarzem. Każde danie z dodatkiem tych rzadkich grzybów można zaliczyć do wykwintnych. Nawet proste risotto ze smardzami to poezja smaku.
Polecamy także:
SKŁADNIKI
- 3-4 smardze
- 1 nieduża cebula
- masło
- szklanka ryżu do risotto
- 1 l bulionu
- mała filiżanka tartego parmezanu
- mielony biały pieprz
- 1-2 włoskie orzechy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę pokroić w kosteczkę i udusić na maśle.
- Dodać umyte i pokrojone w plastry smardze. Dusić składniki ok 1-2 minut.
- Do uduszonych składników dodajemy ryż i smażymy do momentu, aż zacznie zmieniać kolor.
- Do ryżu wlewamy małymi porcjami bulion - na przykład po pół szklanki. Kolejna porcję dodajemy dopiero wtedy, gdy ryż wchłonie poprzednią.
- Na koniec dodajemy parmezan, mieszamy i zestawiamy z ognia.
- Oprószamy białym pieprzem do smaki
- Ozdobić kawałkami włoskich orzechów