Jak zrobić risotto? Jaki ryż jest najlepszy?

Jak zrobić risotto? Jaki ryż jest najlepszy?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Latem i jesienią warto przygotowywać risotto z prawdziwkami

Risotto, klasyka włoskiej kuchni, wymaga dużo czasu: ciągłego mieszania i dolewania rosołu. Włosi mówią, że jest to przegadana potrawa, bo zanim będzie gotowa, biesiadnicy gromadzą się przy kucharzu. Włoskie restauracje często określają minimalną liczbę osób, dla których może być podane risotto. Jak zrobić to pyszne danie w domu i jaki ryż jest najlepszy do risotta?

Risotto to specjał kuchni włoskiej. Jest dość proste w przygotowaniu i może być podawane na mnóstwo sposobów. Klasyczne, bez dodatków, to risotto po mediolańsku, ale może być też risotto z czarną mątwą, risotto ze szparagami, risotto z szafranem, risotto z grzybami, risotto z kasztanami, risotto z kotlecikami wieprzowymi itd. Podstawowa zasada w przyrządzaniu risotta: ryż nie może być rozgotowany. Jaki ryż wybrać do risotta? Najlepszy będzie ryż arborio lub carnaroli. Nie kupujcie ryżu w torebkach, za bardzo się skleja i nigdy nie otrzymacie dobrego risotta. Wiele osób używa też ryżu paraboiled.

Przepis na risotto krok po kroku

Risotto robi się prosto, ale dość długo, ciągle mieszając i dolewając rosołu. A więc zanim zaczniecie gotować ryż, przygotujcie wywar warzywno-mięsny. 

Drobno siekamy cebulę, możemy też dodać czosnek. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Do smażenia używamy oliwy, masła, a najlepiej oliwy z odrobiną masła.

Gdy cebula się trochę podsmaży, dodajemy ryż, dosypujemy go po trochu, ciągle mieszając. Jak ryż się zeszkli, zalewamy go białym winem (można też użyć włoskiego prosecco) i czekamy, aż ryż wchłonie płyn. Potem jest pora na wywar - wlewamy powoli chochlę rosołu, ciągle mieszając. Kolejne porcje wywaru dolewamy, jak poprzednia wsiąknie w ziarenka ryżu.

Gdy ryż jest prawie gotowy (miękki z zewnątrz, ale twardawy w środku), dodajemy masło i energicznie mieszamy. Na zakończenie dodajemy parmezan (np. sproszkowany). Jeśli wybierzecie przepis na risotto z innymi dodatkami, to dodajemy je w połowie lub pod koniec gotowania - w zależności od receptury.

Artykuły z tej kategorii