Risotto z zielonym groszkiem i kozim serem: przepis
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Risotto z brązowego ryżu z kozim serem i groszkiem to propozycja dla osób, które dbają o to, co jedzą. Lubisz lekkie dania i nie chcesz spędzać za wiele czasu w kuchni? Przygotuj to risotto z dużą ilością zielonych warzyw.
SKŁADNIKI
- 4 szklanki bulionu warzywnego
- 45 dag (ok. 1,5 szklanki) pokrojonej w kostkę cebuli cukrowej
- łyżka oliwy z oliwek
- ok. 10 dag rozdrobnionych brokułów
- 2 posiekane ząbki czosnku
- szklanka brązowego ryżu
- szklanka świeżego lub rozmrożonego groszku
- 12-15 dag miękkiego koziego sera
- 4 łyżki świeżej siekanej mięty lub bazylii
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zagotuj bulion na średnim ogniu. Wrzuć cebulę. Po 5 minutach wyjmij ją i odłóż.
- Rozgrzej oliwę na dużym ogniu. Dodaj brokuły, czosnek oraz ryż. Smaż przez 5 minut, często mieszając, ryż powinien się przyrumienić.
- Dodaj ½ szklanki bulionu i gotuj, aż woda wyparuje, mieszając regularnie. Resztę bulionu dolewaj po ½ szklanki zawsze gdy wyparuje. Od wlania pierwsze porcji bulionu trwa to ok. 25 minut.
- Dodaj cebulę, groszek oraz kozi ser i gotuj, mieszając często przez 2 minuty, aż ser się roztopi. Zdejmij z ognia. Posyp miętą lub bazylią, dopraw do smaku solą o pieprzem.