Risotto z porami i grzybami - sprawdzony przepis

2021-03-29
Risotto z porami i grzybami - sprawdzony przepis
Autor: thinkstockphotos.com Risotto z porami i grzybami to smaczne danie, łatwe do przygotowania
łatwy
45 min
4

Risotto z porami i grzybami leśnymi to proste i szybkie danie dla 4 osób, które zrobisz już w 40 minut. Sprawdź nasz przepis na risotto z grzybami i porami!

SKŁADNIKI

  • 25 g masła
  • duży por (biała i jasnozielona część)
  • ząbek czosnku
  • 300 g ryżu do risotto
  • 850 ml bulionu warzywnego
  • 250 g grzybów leśnych lub pieczarek
  • 50 g parmezanu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło, pokrojonego w talarki pora, wyciśnięty przez praskę czosnek i łyżkę oliwy umieść w naczyniu żaroodpornym (lub przeznaczonym do  mikrofalówki).
  • Wstaw do piekarnika lub mikrofali na 5 minut na najwyższą temperaturę.
  • Do gorących warzyw dodaj ryż i zalej całość wywarem warzywnym.
  • Piecz kolejne 10 minut.
  • W tym czasie na patelni podsmaż grzyby - dodaj je do ryżu i piecz jeszcze 6 minut.
  • Do gorącego risotto dodaj połowę parmezanu, wymieszaj i odstaw.
  • Podawaj risotto posypane resztą sera, z sałatą.