Risotto z porami i grzybami - sprawdzony przepis
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Risotto z porami i grzybami leśnymi to proste i szybkie danie dla 4 osób, które zrobisz już w 40 minut. Sprawdź nasz przepis na risotto z grzybami i porami!
SKŁADNIKI
- 25 g masła
- duży por (biała i jasnozielona część)
- ząbek czosnku
- 300 g ryżu do risotto
- 850 ml bulionu warzywnego
- 250 g grzybów leśnych lub pieczarek
- 50 g parmezanu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło, pokrojonego w talarki pora, wyciśnięty przez praskę czosnek i łyżkę oliwy umieść w naczyniu żaroodpornym (lub przeznaczonym do mikrofalówki).
- Wstaw do piekarnika lub mikrofali na 5 minut na najwyższą temperaturę.
- Do gorących warzyw dodaj ryż i zalej całość wywarem warzywnym.
- Piecz kolejne 10 minut.
- W tym czasie na patelni podsmaż grzyby - dodaj je do ryżu i piecz jeszcze 6 minut.
- Do gorącego risotto dodaj połowę parmezanu, wymieszaj i odstaw.
- Podawaj risotto posypane resztą sera, z sałatą.