Risotto z jabłkami, gorgonzolą i orzechami. Jamie Oliver zaskakuje ciekawym przepisem na obiad

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Jamie Oliver przedstawia risotto, którego jeszcze nie próbowaliście. Przepyszny ryż w towarzystwie jabłek, orzechów i aromatycznej gorgonzoli. To pyszne danie jest proste do przygotowania, całkowicie wegetariańskie i bezglutenowe. Maksimum smaku przy minimum roboty.
Połączenie smaków, które zaskoczy niejednego. Przepyszne risotto z jabłkami, gorgonzolą i orzechami
Pyszne risotto z orzechami, jabłkami i gorgonzolą to ciekawy pomysł na przepyszny obiad. To ciekawe podejście do klasycznego risotto. Smaki się tu łączą wręcz idealnie. Chrupiące jabłko, kremowy ser, chrupiące orzechu i aromatyczny ryż to połączenie, które podbije niejedno serce.
Jamie Oliver po raz kolejny zaskakuje połączeniem, które na pierwszy rzut oka może wydawać się niecodzienne, jednak naprawdę jest całkowicie niesamowite. Ten pełen smaku i głębi posiłek to idealny pomysł na ciekawy obiad.
Wygląda niesamowicie wykwintnie, a przygotowanie go jest prostsze niż może się wydawać. Samo w sobie risotto dla niektórych może być onieśmielające, jednak to tak naprawdę po prostu dużo mieszania i dolewania bulionu - prostsze niż może się wydawać.
To danie świetnie się sprawdzi o każdej porze dnia. Jeśli chcemy możemy dodać również świeże zioła, które sprawią, że nasze danie będzie smakowało jeszcze lepiej. Najlepiej sprawdzą się na przykład majeranek czy tymianek.
SKŁADNIKI
- Do risotto:
- 1,1 litra bulionu warzywnego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 główki selera
- 90 g sera parmezan
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- masło
- 400 g ryżu do risotto
- 2 kieliszki wytrawnego białego wina
- 175 g gorgonzoli
- 75 g sera koziego
- 2 jabłka
- garść orzechów włoskich
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bulion do risotto podgrzewamy.
- Cebulę, seler i czosnek siekamy.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy posiekane warzywa.
- Smażymy, aż zmiękną.
- Dodajemy ryż i dokładnie mieszamy.
- Dodajemy wino i chwilę gotujemy.
- Dodajemy chochlę bulionu i sól.
- Stopniowo dodajemy bulion.
- Kiedy ryż będzie gotowy dodajemy masło, ser kozi, pokrojone jabłko, gorgonzolę i parmezan.
- Mieszamy i odstawiamy na 2 minuty.
- Na suchej patelni podgrzewamy orzechy.
- Całość nakładamy na talerze.