Pyszny i aromatyczny obiad robię w 30 minut. Leczo z tym warzywem zachwyca smakiem

leczo z kabaczkiem
Autor: Shutterstock Do leczo dodaj to mało popularne warzywo. To świetny pomysł na wege obiad w 30 minut.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Jaki prosty przepis można zrobić z kabaczka? Odpowiedź na to pytanie znajdziecie w przepisie na pyszne i aromatyczne leczo. Przyrządzone z dodatkiem kabaczka smakuje wyśmienicie. Chociaż jest to danie wegetariańskie, jest sycące i dodaje energii. Poznajcie prosty przepis na obiad w 30 minut, czyli leczo z kabaczkiem.

Co dodać do leczo, żeby było smaczne?

Leczo to potrawa, która przywędrowała do nas z Węgier. W tym przepisie danie przygotowuje się z warzyw i pieczarek. Główną rolę gra kabaczek. To mało popularne warzywo ma podłużny kształt i gładką cienką skórką w kolorze zielonym, żółtym lub białym. Kabaczek jest warzywem niskokalorycznym i bogatym w witaminę A, C i K oraz minerały jak potas i magnez. Ma delikatny i neutralny smak. Łatwo wchłania aromaty innych składników. Właśnie dlatego został głównym składnikiem tego wyśmienitego leczo.

Oprócz kabaczka do leczo dodaje się takie warzywa jak cebula, czerwona papryka i krojone pomidory z puszki. Smaku dodają pieczarki oraz przyprawy i zioła. Idealnie podkreślają smak dania.

Czy kabaczka należy obierać do leczo?

W tym prostym przepisie na pyszny i aromatyczny obiad dla całej rodziny główną rolę gra kabaczek. Chociaż warzywo jest dość sporych rozmiarów, zanim trafi do garnka, należy obrać je ze skórki. Jest dość twarda i może popsuć smak leczo. Kabaczka można obrać za pomocą noża lub obieraczki do warzyw. Za pomocą łyżki należy też usunąć pestki.

Jak zrobić leczo z kabaczka?

Przepis na leczo z dodatkiem kabaczka jest łatwy i szybki. Pełen smaku i aromatu wege obiad dla całej rodziny jest gotowy w pół godziny. Lista składników nie jest długa. Obejmuje łatwo dostępne składniki, z czego połowę stanowią przyprawy i zioła. Szczyt sezonu na kabaczki przypada w lipcu i sierpniu, ale warzywa można kupić jeszcze do października.

Jak więc przyrządzić znakomite domowe leczo z kabaczkiem? To łatwy i szybki przepis na danie wegetariańskie z jednego garnka. Z tym przepisem zawsze się udaje i smakuje obłędnie.

  • 1. krok – podsmażenie cebuli z czosnkiem
  • 2. krok – dodanie pieczarek i papryki
  • 3. krok – dodanie kabaczka, krojonych pomidorów i przypraw
  • 4. krok – duszenie leczo z kabaczka przez 20 minut

SKŁADNIKI

  • 1 kg kabaczka
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 250 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka mielonej wędzonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki chili
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę, cały czas mieszając.
  • Dodać pokrojone w kostkę pieczarki i paprykę. Smażyć, aż woda odparuje. Często mieszać.
  • Dodać obranego i pokrojonego w kostkę kabaczka. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, obiema paprykami i chili. Wymieszać i smażyć, aż kabaczek stanie się miękki.
  • Dodać krojone pomidory i dusić na małym ogniu około 20 minut, co jakiś czas mieszając.
  • Podawać na obiad z pieczywem.
Dla kogo wegetarianizm?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej