Pyszny i aromatyczny obiad robię w 30 minut. Leczo z tym warzywem zachwyca smakiem

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Jaki prosty przepis można zrobić z kabaczka? Odpowiedź na to pytanie znajdziecie w przepisie na pyszne i aromatyczne leczo. Przyrządzone z dodatkiem kabaczka smakuje wyśmienicie. Chociaż jest to danie wegetariańskie, jest sycące i dodaje energii. Poznajcie prosty przepis na obiad w 30 minut, czyli leczo z kabaczkiem.
Co dodać do leczo, żeby było smaczne?
Leczo to potrawa, która przywędrowała do nas z Węgier. W tym przepisie danie przygotowuje się z warzyw i pieczarek. Główną rolę gra kabaczek. To mało popularne warzywo ma podłużny kształt i gładką cienką skórką w kolorze zielonym, żółtym lub białym. Kabaczek jest warzywem niskokalorycznym i bogatym w witaminę A, C i K oraz minerały jak potas i magnez. Ma delikatny i neutralny smak. Łatwo wchłania aromaty innych składników. Właśnie dlatego został głównym składnikiem tego wyśmienitego leczo.
Oprócz kabaczka do leczo dodaje się takie warzywa jak cebula, czerwona papryka i krojone pomidory z puszki. Smaku dodają pieczarki oraz przyprawy i zioła. Idealnie podkreślają smak dania.
Czy kabaczka należy obierać do leczo?
W tym prostym przepisie na pyszny i aromatyczny obiad dla całej rodziny główną rolę gra kabaczek. Chociaż warzywo jest dość sporych rozmiarów, zanim trafi do garnka, należy obrać je ze skórki. Jest dość twarda i może popsuć smak leczo. Kabaczka można obrać za pomocą noża lub obieraczki do warzyw. Za pomocą łyżki należy też usunąć pestki.
Jak zrobić leczo z kabaczka?
Przepis na leczo z dodatkiem kabaczka jest łatwy i szybki. Pełen smaku i aromatu wege obiad dla całej rodziny jest gotowy w pół godziny. Lista składników nie jest długa. Obejmuje łatwo dostępne składniki, z czego połowę stanowią przyprawy i zioła. Szczyt sezonu na kabaczki przypada w lipcu i sierpniu, ale warzywa można kupić jeszcze do października.
Jak więc przyrządzić znakomite domowe leczo z kabaczkiem? To łatwy i szybki przepis na danie wegetariańskie z jednego garnka. Z tym przepisem zawsze się udaje i smakuje obłędnie.
- 1. krok – podsmażenie cebuli z czosnkiem
- 2. krok – dodanie pieczarek i papryki
- 3. krok – dodanie kabaczka, krojonych pomidorów i przypraw
- 4. krok – duszenie leczo z kabaczka przez 20 minut
SKŁADNIKI
- 1 kg kabaczka
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 250 g pieczarek
- 2 cebule
- 1 czerwona papryka
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżka mielonej wędzonej słodkiej papryki
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1/2 łyżeczki chili
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę, cały czas mieszając.
- Dodać pokrojone w kostkę pieczarki i paprykę. Smażyć, aż woda odparuje. Często mieszać.
- Dodać obranego i pokrojonego w kostkę kabaczka. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, obiema paprykami i chili. Wymieszać i smażyć, aż kabaczek stanie się miękki.
- Dodać krojone pomidory i dusić na małym ogniu około 20 minut, co jakiś czas mieszając.
- Podawać na obiad z pieczywem.