Puszyste i chrupkie drożdżowe racuszki ziemniaczane
2021-03-31
łatwy
45 min
4
Drożdżowe racuszki ziemniaczane są puszyste i chrupkie. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do dań mięsnych lub jako przekąska. Znakomicie smakują podane z kleksem kwaśnej śmietany.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 600 g ziemniaków
- 20 g drożdży
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżki masła
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki przennej
- sól
- tłuszcz do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać i ugotować, a następnie ostudzić i zmielić lub przecisnąć przez praskę.
- Drożdże rozrobić z mlekiem. i wymieszać z ziemniakami, dodać jajka i mąkę, posolić i wyrobić na gładką masę. Odstawić do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto podwoi swą objętość nakładać niewielkie porcje łyżką na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron na rumiano.