Przepis na cukinię faszerowaną pomidorkami i twarożkiem
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Faszerowane twarożkiem cukinie to świetna wprawka dla początkujących kucharzy. To danie nie wymaga ani dużo pracy, ani wielkich umiejętności. Zaserwowane z białym wytrawnym winem i bagietkami zmieni kolację w wykwintną ucztę. Sprawdź, jak je zrobić.
SKŁADNIKI
- 2 nieduże cukinie
- pół kostki chudego twarożku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 8 ząbków czosnku
- mały pomidor
- sól
- pieprz
- ostra papryka
- bazylia (lub zioła prowansalskie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinie umyj, przekrój wzdłuż, łyżeczką do herbaty wydrąż gniazda nasienne.
- Powstałe w ten sposób łódeczki solidnie natrzyj oliwą (wewnątrz, ale też skórce), a potem skórką do dołu połóż je na tacce do pieczenia, folii aluminiowej lub ułóż w żaroodpornym naczyniu.
- Posól łódeczki, popieprz, posyp papryką, wyciśnij praską po dwa ząbki czosnku do każdej z nich.
- Twarożek pokrusz i ułóż w łódeczkach.
- Pomidory pokrój w cienkie półplasterki i powkładaj między grudki twarożku.
- Całość delikatnie posól i obficie posyp bazylią (lub ziołami prowansalskimi).
- Cukinie włóż do piekarnika nagrzanego do ok. 220 stopni i piecz ok. 20 minut.
- Cukinie będą dobre, gdy ich brzegi lekko się przypalą (włóż w miąższ wykałaczkę, jeśli poczujesz opór, zostaw cukinie w piecu na dodatkowych kilka minut, jeśli wejdzie jak w masło, możesz je wyjmować).