Przepis, który uratuje każdy obiad. Zapiekanka po grecku z tortellini i fetą

Przepis, który uratuje każdy obiad. Zapiekanka po grecku z tortellini i fetą
Autor: From My Point Of View/ Shutterstock
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Aromatyczny i sycący obiad? To proste! Przygotuj tę prostą zapiekankę z tortellini w greckim stylu. Można ją przygotować na wiele sposobów, ale my preferujemy jednak styl śródziemnomorski. Idealne połączenie tortellini, sera, ziół i warzyw. To danie, które na długo pozostaje w pamięci.

Proste danie, które na myśl przynosi nam greckie wakacje? Ta zapiekanka po grecku z tortellini to doskonały pomysł. Wystarczy kilka składników i chwila wolnego czasu, by przygotować ten aromatyczny i smakowity przepis. A co najlepsze? Zbytnio się przy nim nie narobimy.

Czego potrzeba do greckiej zapiekanki z tortellini? Idealny smak

Czego będziemy wiec potrzebować?

  • gotowe tortellini
  • papryka
  • cukinia
  • czosnek
  • cebula
  • pomidory w puszce
  • ser feta
  • oliwki
  • oliwa
  • oregano, tymianek, sól i pieprz
  • szpinak/rukola

Lista składników jest więc typowo śródziemnomorska i z pewnością zasmakuje wszystkim, którzy preferują ten typ kuchni.

Prosty obiad dla całej rodziny. Wystarczy kilka chwil

Samo przygotowanie tego dania nie wymaga specjalnych urządzeń ani umiejętności, Wystarczy kilka chwil, by ugotować tortellini i podsmażyć warzywa/przygotować sos. Pozostałą pracę wykona już za nas piekarnik.

Jest to prosty i sprawdzony sposób na aromatyczny obiad dla całej rodziny. Nie ma co strzępić języka i na prawdę warto wypróbować ten przepis. Wystarczy kilka chwil, by cała rodzina mogła rozkoszować się aromatycznym daniem w greckim klimacie! Tego każdy musi spróbować.

SKŁADNIKI

  • 400 g tortellini
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 150 g sera feta
  • 100 g czarnych oliwek (bez pestek)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianu
  • sól, pieprz do smaku
  • garść szpinaku świeżego lub rukoli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Tortellini gotujemy tak, by było al dente.
  • Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę.
  • Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek.
  • Podsmażamy kilka minut.
  • Dodajemy pokrojone cukinię oraz paprykę.
  • Smażymy, aż lekko zmiękną.
  • Dodajemy przyprawy i pomidory.
  • Gotujemy, aż sos lekko zgęstnieje.
  • Tortellini przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  • Dodajemy warzywa, oliwki, szpinak/rukolę, pokruszoną fetę.
  • Całość dokładnie mieszamy.
  • Pieczemy w 180 stopniach około 25 minut.
Makaron z pomidorkami. Obiad w 15 minut.
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...