Tortellini w lekkim sosie z szynką - błyskawiczne danie z gotowych pierożków
      2022-05-25
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          20 min
      
      
        
          2
      
    Nie zawsze mamy czas na przygotowanie pełnego obiadu. Na takie sytuacje zawsze mam w lodówce paczkę lub dwie gotowych pierożków tortellini. Wystarczy je podgrzać i przygotować do nich jakiś sos, a obiad będzie gotowy w 20 minut. Dziś propozycja sosu cytrynowego z szynką.
SKŁADNIKI
- 300 g gotowych pierożków tortellini
 - 100 g gotowanej szynki w plastrach
 - 200 ml śmietany kremówki
 - 1 żółtko
 - 1 szklanka mleka
 - 1 łyżka mąki
 - 1 cytryna
 - 1 łyżka masła
 - sól i biały pieprz
 - tarty parmezan
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierożki ugotować w g instrukcji w lekko osolonej wodzie, odcedzić.
 - Masło rozpuścić na patelni, dodać mąkę i wymieszać, powstanie jasna zasmażka.
 - Cienkim strumieniem wlać na patelnię mleko i śmietanę, cały czas mieszając (najlepiej rózgą).
 - Sos doprawić solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny (wg uznania), można tez dodać otarta skórkę cytrynową.
 - Gorącym sosem polać pierożki, wierzch posypać tartym parmezanem.
 
Nie tylko ruskie ze skwarkami. Pierogi jedzą ludzie na całym świecie.