Tortellini w lekkim sosie z szynką - błyskawiczne danie z gotowych pierożków

Tortellini z sosem i szynką
Autor: Shutteratock Tortellini z sosem i szynką to szybkie danie z półproduktu.
łatwy
20 min
2

Nie zawsze mamy czas na przygotowanie pełnego obiadu. Na takie sytuacje zawsze mam w lodówce paczkę lub dwie gotowych pierożków tortellini. Wystarczy je podgrzać i przygotować do nich jakiś sos, a obiad będzie gotowy w 20 minut. Dziś propozycja sosu cytrynowego z szynką.

SKŁADNIKI

  • 300 g gotowych pierożków tortellini
  • 100 g gotowanej szynki w plastrach
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka mąki
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka masła
  • sól i biały pieprz
  • tarty parmezan

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pierożki ugotować w g instrukcji w lekko osolonej wodzie, odcedzić.
  • Masło rozpuścić na patelni, dodać mąkę i wymieszać, powstanie jasna zasmażka.
  • Cienkim strumieniem wlać na patelnię mleko i śmietanę, cały czas mieszając (najlepiej rózgą).
  • Sos doprawić solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny (wg uznania), można tez dodać otarta skórkę cytrynową.
  • Gorącym sosem polać pierożki, wierzch posypać tartym parmezanem.
Nie tylko ruskie ze skwarkami. Pierogi jedzą ludzie na całym świecie.
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej