Tortellini w lekkim sosie z szynką - błyskawiczne danie z gotowych pierożków
2022-05-25
łatwy
20 min
2
Nie zawsze mamy czas na przygotowanie pełnego obiadu. Na takie sytuacje zawsze mam w lodówce paczkę lub dwie gotowych pierożków tortellini. Wystarczy je podgrzać i przygotować do nich jakiś sos, a obiad będzie gotowy w 20 minut. Dziś propozycja sosu cytrynowego z szynką.
SKŁADNIKI
- 300 g gotowych pierożków tortellini
- 100 g gotowanej szynki w plastrach
- 200 ml śmietany kremówki
- 1 żółtko
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka mąki
- 1 cytryna
- 1 łyżka masła
- sól i biały pieprz
- tarty parmezan
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierożki ugotować w g instrukcji w lekko osolonej wodzie, odcedzić.
- Masło rozpuścić na patelni, dodać mąkę i wymieszać, powstanie jasna zasmażka.
- Cienkim strumieniem wlać na patelnię mleko i śmietanę, cały czas mieszając (najlepiej rózgą).
- Sos doprawić solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny (wg uznania), można tez dodać otarta skórkę cytrynową.
- Gorącym sosem polać pierożki, wierzch posypać tartym parmezanem.
Nie tylko ruskie ze skwarkami. Pierogi jedzą ludzie na całym świecie.