Prażuchy, prażucha, lemieszka - przepis na ziemniaki inaczej
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Prażuchy albo prażucha to danie przygotowywane z gotowanych ziemniaków z dodatkiem mąki i skwarków z boczku lub słoniny. To danie z kuchni regionalnej, nieco zapomniane, wraca do łask poszukiwaczy dawnych smaków. Prażucha smakuje idealnie z kwaśnymi zupami, kefirem, maślanką czy zsiadłym mlekiem. Jeśli masa ziemniaczana zostanie na drugi dzień, można ją odsmażyć.
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soli
- 3 cebule
- 150 g słoniny lub surowego wędzonego boczku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane ziemniaki pokroić i gotować w osolonej wodzie, której powinno być tylko tyle, by przykrywała kartofle.
- W czasie gdy ziemniaki się gotują podsmażyć pokrojona w kostkę słoninę lub boczek, pod koniec dodać pokrojoną cebulę.
- Na 10 minut przed końcem gotowania ziemniaków odlać część wody, zostawić na dnie garnka ok. pół szklanki. Posypać ugotowane ziemniaki wymieszanymi oboma rodzajami mąki (równą warstwą), przykryć garnek pokrywką.
- Na kilka minut postawić garnek po przykryciem na minimalnym ogniu.
- Zdjąć go z ognia po czym ubić ziemniaki z uprażoną mąką na kleistą masę.
- Nabierać porcje masy ziemniaczanej łyżką zanurzoną w tłuszczu i nakładać na talerz nadając im formę dużych klusek.
- Podawać prażuchy na gorąco polane tłuszczem z podsmażoną cebulką.