Prażuchy, prażucha, lemieszka - przepis na ziemniaki inaczej
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Prażuchy albo prażucha to danie przygotowywane z gotowanych ziemniaków z dodatkiem mąki i skwarków z boczku lub słoniny. To danie z kuchni regionalnej, nieco zapomniane, wraca do łask poszukiwaczy dawnych smaków. Prażucha smakuje idealnie z kwaśnymi zupami, kefirem, maślanką czy zsiadłym mlekiem. Jeśli masa ziemniaczana zostanie na drugi dzień, można ją odsmażyć.
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
 - 3 łyżki mąki pszennej
 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
 - 1 łyżeczka soli
 - 3 cebule
 - 150 g słoniny lub surowego wędzonego boczku
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane ziemniaki pokroić i gotować w osolonej wodzie, której powinno być tylko tyle, by przykrywała kartofle.
 - W czasie gdy ziemniaki się gotują podsmażyć pokrojona w kostkę słoninę lub boczek, pod koniec dodać pokrojoną cebulę.
 - Na 10 minut przed końcem gotowania ziemniaków odlać część wody, zostawić na dnie garnka ok. pół szklanki. Posypać ugotowane ziemniaki wymieszanymi oboma rodzajami mąki (równą warstwą), przykryć garnek pokrywką.
 - Na kilka minut postawić garnek po przykryciem na minimalnym ogniu.
 - Zdjąć go z ognia po czym ubić ziemniaki z uprażoną mąką na kleistą masę.
 - Nabierać porcje masy ziemniaczanej łyżką zanurzoną w tłuszczu i nakładać na talerz nadając im formę dużych klusek.
 - Podawać prażuchy na gorąco polane tłuszczem z podsmażoną cebulką.