Prażuchy, prażucha, lemieszka - przepis na ziemniaki inaczej

2021-03-29
Prażuchy, prażucha, lemieszka - przepis na ziemniaki inaczej
Autor: Shutterstock Prażucha to danie z ugotowanych ziemniaków okraszonych skwarkami
łatwy
30 min
4

Prażuchy albo prażucha to danie przygotowywane z gotowanych ziemniaków z dodatkiem mąki i skwarków z boczku lub słoniny. To danie z kuchni regionalnej, nieco zapomniane, wraca do łask poszukiwaczy  dawnych smaków. Prażucha smakuje idealnie z kwaśnymi zupami, kefirem, maślanką czy zsiadłym mlekiem. Jeśli masa ziemniaczana zostanie na drugi dzień, można ją odsmażyć. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 cebule
  • 150 g słoniny lub surowego wędzonego boczku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane ziemniaki pokroić i gotować w osolonej wodzie, której powinno być tylko tyle, by przykrywała kartofle.
  • W czasie gdy ziemniaki się gotują podsmażyć pokrojona w kostkę słoninę lub boczek, pod koniec dodać pokrojoną cebulę.
  • Na 10 minut przed końcem gotowania ziemniaków odlać część wody, zostawić na dnie garnka ok. pół szklanki. Posypać ugotowane ziemniaki wymieszanymi oboma rodzajami mąki (równą warstwą), przykryć garnek pokrywką.
  • Na kilka minut postawić garnek po przykryciem na minimalnym ogniu.
  • Zdjąć go z ognia po czym ubić ziemniaki z uprażoną mąką na kleistą masę.
  • Nabierać porcje masy ziemniaczanej łyżką zanurzoną w tłuszczu i nakładać na talerz nadając im formę dużych klusek.
  • Podawać prażuchy na gorąco polane tłuszczem z podsmażoną cebulką.
Redakcja
więcej