Pożywne curry ze słodkich ziemniaków z ciecierzycą i brokułami
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Pożywne curry ze słodkich ziemniaków z ciecierzycą i brokułami smakuje nie tylko weganom. Pikantne, sycące i tak smaczne, że będzie chcieli dokładki.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 średnia cebula lub 1 pęczek zielonej cebulki, posiekanej
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekanego
- 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
- 1 łyżeczka kminku mielonego
- 1/2 łyżeczki kurkumy suszonej
- 1-2 łyżki przyprawy curry
- 1 duży słodki ziemniak (ok. 600 g), obrany i pokrojony w kostkę
- 1 marchewka pokrojona w kostkę
- 1 puszka pomidorów (400 ml) lub krojonych pomidorów w soku własnym
- 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
- 175-200 g brokułów, same różyczki
- 1 puszka ciecierzycy (400 g), odsączona i przepłukana
- sól i pieprz do smaku
- oraz ugotowany ryż
- limonka pokrojona na cząstki
- listki świeżej kolendry do przybrania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej olej na dużej patelni lub w szerokim rondlu. Dodaj cebulę i smaż do zeszklenia, czyli przez około 3-5 minut. W przypadku zielonej cebulki dymki wystarczą 1-2 minuty.
- Dodaj czosnek, imbir, kminek, kurkumę i przyprawę curry. Wszystko dobrze wymieszaj i smaż przez kolejne 1-2 minuty.
- Następnie dodaj pokrojonego w kostkę ziemniaka i marchewkę, ponownie zamieszaj i smaż przez kolejne 1-3 minuty, aż warzywa lekko się zrumienią.
- Teraz dodaj pomidory i mleko kokosowe, zamieszaj. Przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut.
- Teraz dodaj różyczki brokułów i odsączoną ciecierzycę, gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Jeśli curry stanie się zbyt gęste, dodaj nieco wody.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Podawaj curry z gotowanym ryżem, udekoruj cząstkami limonki i listkami naci kolendry.