Potrawka z cukinii z ryżem - jak przygotować?
2021-03-29
średni
45 min
4
Lekkie danie - cukinia w potrawce z ryżem, które zrobisz w 45 minut, a najesz się na kilka godzin! Wypróbuj przepis na potrawkę z cukinii z ryżem.
SKŁADNIKI
- 300 g ryżu
- 1/2 łyżka oliwy
- ząbek czosnku
- 2 cukinie
- 3 pomidory
- 500 g pieczarek
- 2 pęczki szczypiorku
- 1/2 sparzonej cytryny
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- 1/2 l wywaru z jarzyn
- szklanka śmietany
- ser jantar (do posypania)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę oraz czosnek kroimy w kostkę i razem szklimy na oliwie.
- Wstawiamy wodę na ryż i gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Gdy będzie gotowy dokładamy go do cebuli i czosnku.
- Kroimy szczypiorek.
- Obieramy cytrynę i kroimy, a miąższ wyciskamy.
- Kroimy w kostkę pomidory, cukinię na paski, a pieczarki w plasterki.
- Kropimy pieczarki kilkoma kroplami soku z cytryny.
- Pomidory małymi porcjami dodajemy do ryżu.
- Z masła robimy wiórki i odkładamy do lodówki.
- Cukinię i pieczarki smażymy na maśle.
- Gdy będą lekko twarde zdejmujemy z ognia posypujemy solą i pieprzem, przykrywamy by nie straciły ciepła.
- Gdy wywar z warzyw i ryżu będzie już gotowy dodajemy śmietanę, skórę z cytryny i szczypiorek.
- Patelnię zdejmujemy z ognia, dodajemy wcześniej przygotowane wiórki z masła.
- Sos ubijamy trzepaczką, doprawiamy przyprawami i dokładamy cukinię oraz pieczarki.
- Możemy na talerzu do smaku posypać odrobiną sera jantar.