Potrawka z cukinii z ryżem - jak przygotować?

2021-03-29
Potrawka z cukini z ryżem - jak przygotować?
Autor: pixabay.com Potrawka z cukinii z ryżem.
średni
45 min
4

Lekkie danie - cukinia w potrawce z ryżem, które zrobisz w 45 minut, a najesz się na kilka godzin! Wypróbuj przepis na potrawkę z cukinii z ryżem.

SKŁADNIKI

  • 300 g ryżu
  • 1/2 łyżka oliwy
  • ząbek czosnku
  • 2 cukinie
  • 3 pomidory
  • 500 g pieczarek
  • 2 pęczki szczypiorku
  • 1/2 sparzonej cytryny
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 l wywaru z jarzyn
  • szklanka śmietany
  • ser jantar (do posypania)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę oraz czosnek kroimy w kostkę i razem szklimy na oliwie.
  • Wstawiamy wodę na ryż i gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Gdy będzie gotowy dokładamy go do cebuli i czosnku.
  • Kroimy szczypiorek.
  • Obieramy cytrynę i kroimy, a miąższ wyciskamy.
  • Kroimy w kostkę pomidory, cukinię na paski, a pieczarki w plasterki.
  • Kropimy pieczarki kilkoma kroplami soku z cytryny.
  • Pomidory małymi porcjami dodajemy do ryżu.
  • Z masła robimy wiórki i odkładamy do lodówki.
  • Cukinię i pieczarki smażymy na maśle.
  • Gdy będą lekko twarde zdejmujemy z ognia posypujemy solą i pieprzem, przykrywamy by nie straciły ciepła.
  • Gdy wywar z warzyw i ryżu będzie już gotowy dodajemy śmietanę, skórę z cytryny i szczypiorek.
  • Patelnię zdejmujemy z ognia, dodajemy wcześniej przygotowane wiórki z masła.
  • Sos ubijamy trzepaczką, doprawiamy przyprawami i dokładamy cukinię oraz pieczarki.
  • Możemy na talerzu do smaku posypać odrobiną sera jantar.