Pomidory nadziewane ryżem i grzybami - pyszne danie sezonowe
2021-03-29

łatwy
25 min
4
Pomidory nadziewane ryżem i grzybami to danie nie tylko bardzo smaczne i aromatyczne, ale też niedrogie i łatwe do przygotowania. Szczególnie polecamy je jesienią, gdy łatwo o dojrzałe, pełne smaku pomidory, a także o grzyby leśne.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 10 dojrzałych, ale twardych pomidorów
- 3 łyżki ryżu
- 25 dag grzybów
- 2 łyżki tłuszczu
- cebula
- 2 jajka
- sól i pieprz do smaku
- pół szklanki śmietany
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby oczyścić (gdy nie mamy grzybów leśnych, możemy je zastąpić pieczarkami), razem z drobno posiekaną cebula wrzucić je na rozgrzany tłuszcz (wziąć połowę porcji z podanych składników), posolić i udusić.
- Do miękkich grzybów dodać ryż ugotowany na sypko, jajka, ulubioną zieleninę (sugerujemy szczypiorek), nadzienie przyprawić do smaku.
- Z pomidorów ściąć wierzchy, wydrążyć środek, włożyć do nich nadzienie i przykryć wierzchami.
- Naczynie żaroodporne posmarować pozostałym tłuszczem, ułożyć w nim pomidory.
- Wydrążone środki pomidorów udusić, aż o połowę zmniejszą objętość, następnie przetrzeć lub zblendować. Otrzymanym przecierem zalać pomidory w naczyniu. Wstawić całość do piekarnika nagrzanego do 180ºC, na 15-20 minut.
- Pod koniec pieczenia zalać pomidory śmietaną, piec jeszcze 5 minut.