Pokusa Janssona według Magdy Gessler - przepis na szwedzką zapiekankę
2022-08-01
łatwy
60 min
4
Dieta bezglutenowa
Drobno krojone ziemniaki, cebula pokrojona na małe kawałki i... ten jeden najważniejszy składnik: anchois! Pokusa Janssona to danie rodem ze Szwecji. Jest bardzo smaczne, a przy tym łatwe w przygotowaniu i zdecydowanie warta wypróbowania.
SKŁADNIKI
- 80 g masła
- 2 puszki anchois
- 300 ml śmietany kremówki
- sól i pieprz
- koper
- 1/2 kg ziemniaków
- 1 duża cebula
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać i pokroić w słupki, a cebulę w piórka i podsmażyć na łyżce masła.
- W naczyniu, najlepiej żaroodpornym, układać warstwy: ziemniaki, odcedzone anchois, cebulę.
- Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki, posypane solą, pieprzem i polane śmietaną, która musi spłynąć na dno naczynia.
- Na wierzchu na ziemniakach należy położyć małe kawałki masła.
- Piec w temp. 200 st. C przez 45 minut.
- Podawać gorące, posypane koprem lub świeżo zmielonym pieprzem.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?