Pokusa Janssona według Magdy Gessler - przepis na szwedzką zapiekankę

2022-08-01
pokusa Janssona
Autor: Shutteratock Szwedzka zapiekanka ziemniaczana, czyli pokusa Janssona według Magdy Gessler
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Drobno krojone ziemniaki, cebula pokrojona na małe kawałki i... ten jeden najważniejszy składnik: anchois! Pokusa Janssona to danie rodem ze Szwecji. Jest bardzo smaczne, a przy tym łatwe w przygotowaniu i zdecydowanie warta wypróbowania.

SKŁADNIKI

  • 80 g masła
  • 2 puszki anchois
  • 300 ml śmietany kremówki
  • sól i pieprz
  • koper
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1 duża cebula

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać i pokroić w słupki, a cebulę w piórka i podsmażyć na łyżce masła.
  • W naczyniu, najlepiej żaroodpornym, układać warstwy: ziemniaki, odcedzone anchois, cebulę.
  • Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki, posypane solą, pieprzem i polane śmietaną, która musi spłynąć na dno naczynia.
  • Na wierzchu na ziemniakach należy położyć małe kawałki masła.
  • Piec w temp. 200 st. C przez 45 minut.
  • Podawać gorące, posypane koprem lub świeżo zmielonym pieprzem.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?