Pokusa Janssona według Magdy Gessler - przepis na szwedzką zapiekankę

2021-11-23
Pokusa Janssona według Magdy Gessler - przepis na szwedzką zapiekankę
Autor: photos.com Szwedzka zapiekanka ziemniaczana, czyli pokusa Janssona według Magdy Gessler
łatwy
60 min
4

Drobno krojone ziemniaki, cebula pokrojona na małe kawałki i... ten jeden najważniejszy składnik: anchois!

SKŁADNIKI

  • 80 g masła,
  • 2 puszki anchois,
  • 300 ml śmietany kremówki,
  • sól, pieprz,
  • koper,
  • 1/2 kg ziemniaków,
  • 1 duża cebula,

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać i pokroić w słupki, a cebulę w piórka i podsmażyć na łyżce masła.
  • W naczyniu, najlepiej żaroodpornym, układać warstwy: ziemniaki, odcedzone anchois, cebulę.
  • Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki, posypane solą, pieprzem i polane śmietaną, która musi spłynąć na dno naczynia.
  • Na wierzchu na ziemniakach należy położyć małe kawałki masła.
  • Piec w temp. 200 st. C przez 45 minut.
  • Podawać gorące, posypane koprem lub świeżo zmielonym pieprzem.