Placuszki z kaszy kuskus. Dodaj ten ser, a wyjdą wyjątkowo aromatyczne

placuszki z kuskusu
Autor: Shutterstock Placuszki z kaszy kuskus to pomysł na pyszny obiad z patelni.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Placuszki z kaszy kuskus to prosty pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Dzięki dodatkowi startego parmezanu mają przyjemny aromat i obłędny smak. Ich przyrządzenie nie wymaga nadprzyrodzonych umiejętności kulinarnych. Zobaczcie, jak się robi pyszne placki z kaszy kuskus.

Jak zrobić placuszki z kaszy kuskus?

Przygotowanie tego smakowitego dania obiadowego bez mięsa jest proste, a składniki są niedrogie. Kaszę kuskus zalewa się wodą i odstawia na 10 minut, a następnie miesza z posmażoną cebulą, czosnkiem i cukinią. Dodaje się także jedno jajko, bułkę tartą i stary parmezan. Na koniec masę doprawia się solą i pieprzem. Kolejnym krokiem jest uformowanie zgrabnych placuszków i usmażenie ich na patelni.

Z czym podawać placuszki z kaszy kuskus?

Placki z kaszy kuskus i warzyw to doskonały pomysł na lekki obiad bez mięsa. To danie wegetariańskie, do które warto podać rożne dodatki. Sprawdzą się grillowane warzywa i sosy. Pysznie smakują z sosem czosnkowym lub ziołowym sosem ranczerskim. Świetnym uzupełnieniem są także chrupiące surówki i kolorowe sałatki.

SKŁADNIKI

  • 600 ml wrzącej wody
  • 300 g kaszy kuskus
  • 1/2 cukinii
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę kuskus wsypać do miski i wlać wrzącą wodę. Przykryć i odstawić na 10 minut. Odkryć, wymieszać i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i startą na tarce cukinię i smażyć, stanie się miękka, a woda odparuje. Warzywa przełożyć do miski.
  • Wbić jajko i wsypać bułkę tartą oraz starty parmezan. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • Z masy formować równe placuszki i układać je na desce. Dodatkowo można obtoczyć je w bułce tartej.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim placki z obu stron, aż nabiorą złotego koloru. Usmażone placki przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać na ciepło z sosem jogurtowym i kolorową surówką.
Kasza - dlaczego warto ją jeść? Rodzaje kasz
Anna Szulc-Górska
więcej