Placuszki z cukinii z koperkiem
Gdy tylko nadejdzie sezon na cukinię, wypróbuj przepis na smaczne placki z cukinii z koperkiem. Proste i szybkie placuszki idealnie nadają się na obiad lub kolację. Oto sposób przygotowania.
SKŁADNIKI
- 1/2 dużej cukinii
- 1 duża marchewka
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka pieprzu grubo mielonego CYKORIA
- 1 łyżka lubczyku CYKORIA
- 4 łyżki suszu z koperku CYKORIA
- 1 łyżeczka soli (lub więcej, jak ktoś lubi)
- 1 jajko
- 3 kopiaste łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki masła klarowanego lub oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Cukinię obieramy, przecinamy na pół i odkrawamy miękką część z pestkami (w przypadku młodej cukinii nie musimy tego robić).
Marchewkę obieramy ze skóry, a następnie razem z cukinią trzemy na tarce na małych oczkach.
Warzywa przekładamy na sitko i odsączamy z nadmiaru wody.
Obieramy i kroimy w drobniutką kosteczkę cebulę. Warzywa wrzucamy do miski, dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto.
Z mieszanki formujemy placuszki o grubości 1 cm, które następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię (teflonową, bez tłuszczu!).
Smażymy na średnim ogniu przez ok. 15 minut, a następnie dodajemy masło i po minucie przewracamy na drugą stronę, smażąc jeszcze 5-10 minut.