Placuszki z cukinii z koperkiem

mat. pras. CYKORIA S.A.
Placuszki z cukinii i koperku
Autor: mat. pras. CYKORIA S.A. Placuszki z cukinii - prosty pomysł na kolację
łatwy
30 min
4

Gdy tylko nadejdzie sezon na cukinię, wypróbuj przepis na smaczne placki z cukinii z koperkiem. Proste i szybkie placuszki idealnie nadają się na obiad lub kolację. Oto sposób przygotowania. 

SKŁADNIKI

  • 1/2 dużej cukinii
  • 1 duża marchewka
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka pieprzu grubo mielonego CYKORIA
  • 1 łyżka lubczyku CYKORIA
  • 4 łyżki suszu z koperku CYKORIA
  • 1 łyżeczka soli (lub więcej, jak ktoś lubi)
  • 1 jajko
  • 3 kopiaste łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki masła klarowanego lub oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Cukinię obieramy, przecinamy na pół i odkrawamy miękką część z pestkami (w przypadku młodej cukinii nie musimy tego robić).

    Marchewkę obieramy ze skóry, a następnie razem z cukinią trzemy na tarce na małych oczkach.

    Warzywa przekładamy na sitko i odsączamy z nadmiaru wody.

    Obieramy i kroimy w drobniutką kosteczkę cebulę. Warzywa wrzucamy do miski, dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto.

    Z mieszanki formujemy placuszki o grubości 1 cm, które następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię (teflonową, bez tłuszczu!).

    Smażymy na średnim ogniu przez ok. 15 minut, a następnie dodajemy masło i po minucie przewracamy na drugą stronę, smażąc jeszcze 5-10 minut.

mat. pras. CYKORIA S.A.