Placki ziemniaczane bez tarcia - tradycyjny smak bez obtartych palców

Placki ziemniaczane bez tarcia - tradycyjny smak bez obtartych palców
Autor: Shutterstock.com Placki ziemniaczane bez tarcia - tradycyjny smak bez obtartych palców
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Placki ziemniaczane to prosta i wszechstronna potrawa. Do tego placki z ziemniaków to wciąż jeden z najtańszych posiłków. Wiele osób rezygnuje z przygotowania placków ze wzgledu na żmudne tarcie ziemniaków na tarce, pokaleczone i obtarte palce. Jednak jest na to sposób. Jeśli macie blender kielichowy lub zwykły - zmiksujecie ziemniaki w kilka sekund i gotowe! 

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczka czarnego pieprzu zmielonego
  • 2 łyżki wody
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Cebulę również obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i rozgnieść. 
  • Do miksera kielichowego lub blendera dodać pokrojone ziemniaki, cebulę, czosnek. Warzywa należy pokroić dość drobno, aby nie spalić silnika blendera podczas rozdrabniania. 
  • Wlać 2 łyżki wody, aby pierwszy ziemniak łatwiej rozetrzeć.  Zblendować na puree. 
  • Puree z surowych ziemniaków przełożyć do miski, dodać rozmącone jajka, mąkę pszenną, przyprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać.
  • Na patelni rozgrzać olej, na średnim ogniu smażyć placki nakładając po 2 łyżki masy na 1 placek. Smażyć do zrumienienia z obu stron.
  • Podawać z cukrem na słodko lub z gulaszem po węgiersku. 
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?

Gulasz do placków ziemniaczanych

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej