Placki ziemniaczane bez tarcia - tradycyjny smak bez obtartych palców
2022-02-21
łatwy
20 min
4
Dieta wegetariańska
Placki ziemniaczane to prosta i wszechstronna potrawa. Do tego placki z ziemniaków to wciąż jeden z najtańszych posiłków. Wiele osób rezygnuje z przygotowania placków ze wzgledu na żmudne tarcie ziemniaków na tarce, pokaleczone i obtarte palce. Jednak jest na to sposób. Jeśli macie blender kielichowy lub zwykły - zmiksujecie ziemniaki w kilka sekund i gotowe!
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka czarnego pieprzu zmielonego
- 2 łyżki wody
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Cebulę również obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i rozgnieść.
- Do miksera kielichowego lub blendera dodać pokrojone ziemniaki, cebulę, czosnek. Warzywa należy pokroić dość drobno, aby nie spalić silnika blendera podczas rozdrabniania.
- Wlać 2 łyżki wody, aby pierwszy ziemniak łatwiej rozetrzeć. Zblendować na puree.
- Puree z surowych ziemniaków przełożyć do miski, dodać rozmącone jajka, mąkę pszenną, przyprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać.
- Na patelni rozgrzać olej, na średnim ogniu smażyć placki nakładając po 2 łyżki masy na 1 placek. Smażyć do zrumienienia z obu stron.
- Podawać z cukrem na słodko lub z gulaszem po węgiersku.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?