Placki z krzycy. Drożdżowe podpłomyki z najstarszej odmiany żyta

placki z krzycy
Autor: Shutterstock Placki z krzycy z najstarszej odmiana żyta, która dumnie wraca do łask.
łatwy
90 min
4

Dieta wegetariańska

Placki z krzycy, czyli najstarszej odmiany żyta, są nie tylko aromatyczne i pyszne. To zdrowe placki, które są bogate w wiele cennych substancji odżywczych. Podpowiadamy, jak zrobić placki z krzycy i z czym je podawać.

Jak zrobić placki z krzycy?

Do ciepłego mleka wsypuje się suche drożdże, cukier i szczyptę soli, a następnie miesza. Wlewa się wodę i podgrzewa, cały czas mieszając, aż drożdże się rozpuszczą. Placki robi się z dwóch rodzajów mąki – pszennej i z krzycy. Wlewa się do nich zaczyn drożdżowy oraz olej i dokładnie miesza. Ciasto powinno wyrastać godzinę. Po tym czasie ciasto dzieli się na równe części rozwałkowuje na blacie posypanym mąką pszenną. Placki smaży się z obu stron na gorącej patelni bez dodatkowego tłuszczu. Są gotowe, kiedy na ich powierzchni pojawią się bąbelki z ciasta i zaczną się lekko przypalać.

Przepis na placki z krzycy

  • To łatwy przepis na zdrowe placki z mąki z krzycy. Oryginalna receptura należy do Karola Okrasy, który lubi łamać przepisy.
  • Przygotowanie placków nie jest skomplikowane, ale warto pamiętać, że robi się je z ciasta drożdżowego, które wymaga czasu. Ciasto na podpłomyki z krzycy powinno wyrastać godzinę.
  • Na liście składników znajdują się produkty, które są w sklepach przez cały rok. Mąkę z krzycy można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub w internecie. Już jest w ofercie wielu znanych producentów mąk.
  • Wszystkie składniki do placków powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Podgrzewając mleko z drożdżami, należy uważać, aby się nie zagotowało. Temperatura powinna wynosić około 40 stopni C.
  • Ciasto powinno być dość luźne. Jeżeli jest za rzadkie, należy dodać więcej mąki. Zbyt gęste ciasto można rozrzedzić, dodając więcej wody lub mleka.
  • Podpłomyki z krzycy smaży się na patelni bez dodatku tłuszczu. Można też upiec je w piekarniku lub na blasze umieszczonej na ruszcie.

Z czym podawać placki z krzycy?

Placki z najstarszej odmiany żyta są pyszne, ale jeszcze lepiej smakują z dodatkiem domowego masła czosnkowego lub ziołowego. Sprawdzi się też zielony sos pesto. Na wierzchu można ułożyć plasterki szynki, sera lub świeże warzywa. Przed smażeniem lub pieczeniem można posypać je sezamem lub czarnuszką. Podpłomyki z krzycy są też doskonałym dodatkiem do innych potraw.

SKŁADNIKI

  • 200 g mąki z krzycy
  • 200 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 200 ml wody
  • 1 opakowanie suszonych drożdży
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 łyżki cukru
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do ciepłego mleka wsypać drożdże, cukier i szczyptę soli. Wymieszać, wlać wodę i podgrzewać, cały czas mieszając, aż drożdże całkowicie się rozpuszczą.
  • Mąkę z krzycy wymieszać z mąką pszenną. Wlać zaczyn drożdżowy i olej. Dokładnie wymieszać. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na godzinę, aby wyrosło.
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i podzielić na równe części. Każdą z nich rozwałkować na blacie posypanym mąką pszenną na cienki i długi placek.
  • Placki smażyć z obu stron na mocno rozgrzanej patelni bez dodatkowego tłuszczu, aż zaczną się lekko przypalać.
  • Podawać na ciepło z masłem ziołowym lub masłem czosnkowym.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego
Anna Szulc-Górska
więcej