Placki z kalafiora z sosem jogurtowo-miętowym
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Kalafior to znakomita baza do wielu potraw, na przykład placków warzywnych. Proponujemy aromatyczne placki z kalafiora z odświeżającym sosem jogurtowym z miętą i czarnuszką.
SKŁADNIKI
- 1 kalafior
- pęczek dymki
- natka pietruszki
- 3 jajka
- filiżanka tartego oscypka
- 2 łyżeczki libańskiej przyprawy 7 smaków
- spora szczypta kurkumy
- bułka tarta
- Sos:
- duże opakowanie jogurtu greckiego
- sok z 2 limonek
- świeża mięta
- czarnuszka
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyty kalafior ścieramy na tarce lub mielimy w blenderze, dodajemy do niego drobno posiekaną dymkę i natkę.
- Jajka roztrzepujemy i przyprawiamy kurkumą, libańską przyprawą i solą, dodajemy do nich kalafiora z zieleniną, ser oraz bułkę tartą.
- Masę dokładnie mieszamy, w wilgotnych dłoniach formujemy placki i smażymy na oleju na złoto z obu stron.
- Jogurt mieszamy z sokiem limonkowym, drobno posiekaną miętą i czarnuszką, doprawiamy solą.