Placki z kalafiora z sosem jogurtowo-miętowym
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          25 min
      
      
        
          4
      
    Kalafior to znakomita baza do wielu potraw, na przykład placków warzywnych. Proponujemy aromatyczne placki z kalafiora z odświeżającym sosem jogurtowym z miętą i czarnuszką.
SKŁADNIKI
- 1 kalafior
 - pęczek dymki
 - natka pietruszki
 - 3 jajka
 - filiżanka tartego oscypka
 - 2 łyżeczki libańskiej przyprawy 7 smaków
 - spora szczypta kurkumy
 - bułka tarta
 - Sos:
 - duże opakowanie jogurtu greckiego
 - sok z 2 limonek
 - świeża mięta
 - czarnuszka
 - sól
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyty kalafior ścieramy na tarce lub mielimy w blenderze, dodajemy do niego drobno posiekaną dymkę i natkę.
 - Jajka roztrzepujemy i przyprawiamy kurkumą, libańską przyprawą i solą, dodajemy do nich kalafiora z zieleniną, ser oraz bułkę tartą.
 - Masę dokładnie mieszamy, w wilgotnych dłoniach formujemy placki i smażymy na oleju na złoto z obu stron.
 - Jogurt mieszamy z sokiem limonkowym, drobno posiekaną miętą i czarnuszką, doprawiamy solą.