Placki z dyni i ziemniaków - przepis na lekkie dyniowe placuszki
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Przepis na szybkie placuszki dyniowe, idealne na lekką kolację. Placki z dyni możesz przygotować w wersji wytrawnej lub słodkiej. Wytrawne placki z dyni proponujemy podać z lekką sałatką z pomidorów. Oto sposób przygotowania.
SKŁADNIKI
- 60 dag dyni
- 30 dag ziemniaków
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki
- 1 cebula
- pęczek koperku
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynię obieramy ze skórki i wydrążamy pestki.
- Ziemniaki obieramy, płuczemy i osuszamy.
- Cebulę obieramy i kroimy w drobniutką kostkę.
- Dynię i ziemniaki ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Odciskamy z masy nadmiar soku, dodajemy cebulę, mąkę i jajka. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie, dodajemy jeszcze jedną łyżkę mąki, ale nie więcej. Na koniec dodajemy posiekany koperek.
- Smażymy placki z obu stron na rozgrzanym oleju aż do zrumienienia. Podajemy na gorąco na kolację z sałatką z pomidorów.
- Placki z dyni można też zrobić na słodko - z cukrem i śmietaną. Nie należy wówczas dodawać cebuli.