Pikantne kotlety z tłuczonych ziemniaków i gotowanych jajek

Pikantne kotlety z tłuczonych ziemniaków i gotowanych jajek
Autor: Shutterstock Kotlety z tłuczonych ziemniaków i gotowanych jajek na ostro z sosem pomidorowym
łatwy
30 min
4

Ziemniaczane kotlety nie muszą być mdłe. Wypróbuj ten genialny przepis kuchni indyjskiej na pyszne kotlety z tłuczonych ziemniaków i gotowanych na twardo jajek. Nie rozpoznasz w nich tradycyjnych krokietów z gotowanych ziemniaków. Są pyszne! Chrupiące z wierzchu, kremowe w środku i pełne pikantnych niespodzianek!

SKŁADNIKI

  • 400 g ziemniaków, ugotowanych i utłuczonych
  • 3 jajka ugotowane na twardo, obrane i grubo posiekane
  • 2 zielone papryczki chili, drobno posiekane
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 łyżeczka chili mielonego
  • 3/4 łyżeczki ziaren kolendry, zmielonych
  • 3/4 łyżeczki kminu rzymskiego lub kminku, zmielonego
  • 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki naci kolendry, posiekanej
  • 1 jajko rozmącone z 2 łyżkami wody, do panierowania
  • 1/2 szklanki tartej bułki do panierowania
  • olej do głębokiego smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki przeciśnij przez praskę do ziemniaków lub starannie utłucz tłuczkiem do ziemniaków. 
  • Do ziemniaków dodaj jajka, chili, cebulę oraz wszystkie przyprawy. Wymieszaj na jednorodną masę. 
  • Dłonie zwilż olejem. Z masy formuj okrągłe kotleciki.
  • Kotlety panieruj najpierw w jajku, następnie w tartej bułce. Odstaw na 10 minut.
  • Rozgrzej olej. Smaż kotlety do zrumienienia z każdej strony.
  • Podawaj z sosem chili lub pomidorowym. 
Beszamel - jak kupować ziemniaki?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej