Pikantne kotlety z tłuczonych ziemniaków i gotowanych jajek

2021-03-23
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Pikantne kotlety z tłuczonych ziemniaków i gotowanych jajek
Autor: Shutterstock Kotlety z tłuczonych ziemniaków i gotowanych jajek na ostro z sosem pomidorowym
łatwy
30 min
4

Ziemniaczane kotlety nie muszą być mdłe. Wypróbuj ten genialny przepis kuchni indyjskiej na pyszne kotlety z tłuczonych ziemniaków i gotowanych na twardo jajek. Nie rozpoznasz w nich tradycyjnych krokietów z gotowanych ziemniaków. Są pyszne! Chrupiące z wierzchu, kremowe w środku i pełne pikantnych niespodzianek!

Składniki

400 g ziemniaków, ugotowanych i utłuczonych

3 jajka ugotowane na twardo, obrane i grubo posiekane

2 zielone papryczki chili, drobno posiekane

1 cebula, drobno posiekana

1 łyżeczka chili mielonego

3/4 łyżeczki ziaren kolendry, zmielonych

3/4 łyżeczki kminu rzymskiego lub kminku, zmielonego

1/2 łyżeczki imbiru mielonego

1 łyżeczka granulowanego czosnku

1 łyżeczka soli

1/2 szklanki naci kolendry, posiekanej

1 jajko rozmącone z 2 łyżkami wody, do panierowania

1/2 szklanki tartej bułki do panierowania

olej do głębokiego smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Ziemniaki przeciśnij przez praskę do ziemniaków lub starannie utłucz tłuczkiem do ziemniaków. 

Do ziemniaków dodaj jajka, chili, cebulę oraz wszystkie przyprawy. Wymieszaj na jednorodną masę. 

Dłonie zwilż olejem. Z masy formuj okrągłe kotleciki.

Kotlety panieruj najpierw w jajku, następnie w tartej bułce. Odstaw na 10 minut.

Rozgrzej olej. Smaż kotlety do zrumienienia z każdej strony.

Podawaj z sosem chili lub pomidorowym. 

Beszamel - jak kupować ziemniaki?