Pikantne kotlety z tłuczonych ziemniaków i gotowanych jajek
2021-04-08
łatwy
30 min
4
Ziemniaczane kotlety nie muszą być mdłe. Wypróbuj ten genialny przepis kuchni indyjskiej na pyszne kotlety z tłuczonych ziemniaków i gotowanych na twardo jajek. Nie rozpoznasz w nich tradycyjnych krokietów z gotowanych ziemniaków. Są pyszne! Chrupiące z wierzchu, kremowe w środku i pełne pikantnych niespodzianek!
SKŁADNIKI
- 400 g ziemniaków, ugotowanych i utłuczonych
- 3 jajka ugotowane na twardo, obrane i grubo posiekane
- 2 zielone papryczki chili, drobno posiekane
- 1 cebula, drobno posiekana
- 1 łyżeczka chili mielonego
- 3/4 łyżeczki ziaren kolendry, zmielonych
- 3/4 łyżeczki kminu rzymskiego lub kminku, zmielonego
- 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 szklanki naci kolendry, posiekanej
- 1 jajko rozmącone z 2 łyżkami wody, do panierowania
- 1/2 szklanki tartej bułki do panierowania
- olej do głębokiego smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki przeciśnij przez praskę do ziemniaków lub starannie utłucz tłuczkiem do ziemniaków.
- Do ziemniaków dodaj jajka, chili, cebulę oraz wszystkie przyprawy. Wymieszaj na jednorodną masę.
- Dłonie zwilż olejem. Z masy formuj okrągłe kotleciki.
- Kotlety panieruj najpierw w jajku, następnie w tartej bułce. Odstaw na 10 minut.
- Rozgrzej olej. Smaż kotlety do zrumienienia z każdej strony.
- Podawaj z sosem chili lub pomidorowym.
Beszamel - jak kupować ziemniaki?