Pierwszy raz jadłam je w Grecji. Te placki z pomidorów od razu podbiły moje podniebienie

greckie placki z pomidorów tomatokeftedes
Autor: Shutterstock Weź pomidory i usmaż obłędne placki. Grecki przepis jest niezawodny.
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Jakie danie zrobić z pomidorów? Odpowiedź na to pytanie znajduje się w tym prostym przepisie. Tomatokeftedes to obłędne placki z pomidorów. Przepis na ten przysmak pochodzi z Grecji, gdzie podaje się je z sosem jogurtowym. Jeżeli chcecie zaskoczyć bliskich niebanalnym daniem z pomidorów, koniecznie wybierzcie ten przepis. Tomatokeftedes zachwycą smakiem i aromatem.

Co można zrobić z dużą ilością pomidorów?

Greckie placki to świetny pomysł na wykorzystanie nadmiaru pomidorów. Najlepiej smakują latem, kiedy dojrzałych w słońcu pomidorów jest pod dostatkiem. Smak placków podkręca grecki ser feta i mieszanka świeżych ziół, takich jak koperek, szczypiorek, bazylia, mięta i natka pietruszki. Tomatokeftedes to danie wegetariańskie. W jego składzie nie ma ani grama mięsa.

Jak zrobić tomatokeftedes?

Przepis na placki pomidorowe, którymi zajadają się Grecy, jest łatwy i szybki. Wystarczy postępować według tego sprawdzonego przepisu, a danie uda się za pierwszym razem. Czas przygotowania jest krótki, a składniki można kupić w wielu sklepach i na bazarkach.

Pełne smaku i aromatu świeżych ziół placki tomatokeftedes robi się z przyjemnością. Jak więc je przygotować?

  • 1. krok – przygotowanie sosu koperkowo-czosnkowego
  • 2. krok – pokrojenie pomidorów i wymieszanie ich z serem feta i z pozostałymi składnikami
  • 3. krok – usmażenie greckich placków pomidorowych na patelni

Jak podawać tomatokeftedes?

Pyszne placki pomidorowe pochodzące z kuchni greckiej to dobry pomysł na lekki obiad, który zachwyci obłędnym smakiem i aromatem. To także propozycja na kolację. Świetnie smakują jako przekąska, więc warto przyrządzić je na domową imprezę. Najlepiej podać je w towarzystwie sosu jogurtowego z koperkiem i czosnkiem.

SKŁADNIKI

  • 500 g pomidorów
  • 200 g sera feta
  • 170 g mąki pszennej
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki posiekanych świeżych ziół (mięta, bazylia, natka pietruszki, szczypiorek, koperek)
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek do smażenia

  • sos czosnkowo-koperkowy:
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1/2 świeżego zielonego ogórka
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować sos. Jogurt grecki wymieszać ze startym na tarce ogórkiem, koperkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem. Wstawić do lodówki.
  • Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić w drobną kostkę, usuwając szypułki.
  • Do pomidorów dodać pokrojoną w drobną kostkę cebule, posiekane zioła, pokruszoną fetą i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Wsypać mąkę pszenną i doprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta i formować okrągłe placki. Smażyć z obu stron, aż zaczną się lekko rumienić. Przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać z sosem na obiad lub jako przekąskę.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej