Pierwszy raz jadłam je w Grecji. Te placki z pomidorów od razu podbiły moje podniebienie
Dieta wegetariańska
Jakie danie zrobić z pomidorów? Odpowiedź na to pytanie znajduje się w tym prostym przepisie. Tomatokeftedes to obłędne placki z pomidorów. Przepis na ten przysmak pochodzi z Grecji, gdzie podaje się je z sosem jogurtowym. Jeżeli chcecie zaskoczyć bliskich niebanalnym daniem z pomidorów, koniecznie wybierzcie ten przepis. Tomatokeftedes zachwycą smakiem i aromatem.
Co można zrobić z dużą ilością pomidorów?
Greckie placki to świetny pomysł na wykorzystanie nadmiaru pomidorów. Najlepiej smakują latem, kiedy dojrzałych w słońcu pomidorów jest pod dostatkiem. Smak placków podkręca grecki ser feta i mieszanka świeżych ziół, takich jak koperek, szczypiorek, bazylia, mięta i natka pietruszki. Tomatokeftedes to danie wegetariańskie. W jego składzie nie ma ani grama mięsa.
Jak zrobić tomatokeftedes?
Przepis na placki pomidorowe, którymi zajadają się Grecy, jest łatwy i szybki. Wystarczy postępować według tego sprawdzonego przepisu, a danie uda się za pierwszym razem. Czas przygotowania jest krótki, a składniki można kupić w wielu sklepach i na bazarkach.
Pełne smaku i aromatu świeżych ziół placki tomatokeftedes robi się z przyjemnością. Jak więc je przygotować?
- 1. krok – przygotowanie sosu koperkowo-czosnkowego
- 2. krok – pokrojenie pomidorów i wymieszanie ich z serem feta i z pozostałymi składnikami
- 3. krok – usmażenie greckich placków pomidorowych na patelni
Jak podawać tomatokeftedes?
Pyszne placki pomidorowe pochodzące z kuchni greckiej to dobry pomysł na lekki obiad, który zachwyci obłędnym smakiem i aromatem. To także propozycja na kolację. Świetnie smakują jako przekąska, więc warto przyrządzić je na domową imprezę. Najlepiej podać je w towarzystwie sosu jogurtowego z koperkiem i czosnkiem.
SKŁADNIKI
- 500 g pomidorów
- 200 g sera feta
- 170 g mąki pszennej
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki posiekanych świeżych ziół (mięta, bazylia, natka pietruszki, szczypiorek, koperek)
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek do smażenia
sos czosnkowo-koperkowy:- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 1/2 świeżego zielonego ogórka
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować sos. Jogurt grecki wymieszać ze startym na tarce ogórkiem, koperkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem. Wstawić do lodówki.
- Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić w drobną kostkę, usuwając szypułki.
- Do pomidorów dodać pokrojoną w drobną kostkę cebule, posiekane zioła, pokruszoną fetą i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Wsypać mąkę pszenną i doprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta i formować okrągłe placki. Smażyć z obu stron, aż zaczną się lekko rumienić. Przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać z sosem na obiad lub jako przekąskę.