Pierożki ze szpinakiem i serkiem topionym

pierogi ze szpinakiem i serkiem śmietankowym
Autor: Shutterstock Pierogi ze szpinakiem i serkiem to przepyszne danie, niedrogie i łatwe do przygotowania, choć pracochłonne.
łatwy
40 min
4

Pierożki ze szpinakiem i serkiem topionym idealnie sprawdzą się zarówno podczas rodzinnego obiadu, jak i danie na domowej kolacji. Z łatwością spakujesz je również do pudełka i zabierzesz ze sobą do pracy.

 

 

Polecamy również: Orkiszowe pierogi z soczewicą i kaszą gryczanąPierogi z dynią, Pyszne pierogi z owocami

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • wrzątek
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  •  Farsz:
  • 1/2 pęczku szpinaku
  • 1 kostka serka topionego (na przykład z ziołami lub z czosnkiem)
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 ząbki młodego czosnku
  •  Sos:
  • 1 kostka serka
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu mielonego
  • 1 łyżka masła
  •  Do dekoracji:
  • 1 łyżka kolorowego pieprzu, kilka małych listków szpinaku.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Mąkę mieszamy w malakserze z solą i oliwą. Dodajemy stopniowo wrzątek tak, aby powstało gładkie i nielepiące się ciasto.

    Przygotowujemy farsz: szpinak podsmażamy na oliwie z dodatkiem czosnku przez ok. 7-8 min, a następnie odsączamy i dodajemy sól oraz pieprz do smaku. Serek kroimy w kosteczki (0,5cmx0,5cm).

    Rozwałkowujemy ciasto na grubość 2 mm i wycinamy z niego szklanką spore kółka. Na każdy kawałek ciasta nakładamy łyżeczkę szpinaku i kosteczkę serka. Składamy i dociskamy brzegi ciasta. Gotujemy ok. 5 min w wodzie, a następnie odcedzamy.

    Przygotowujemy sos: śmietanę mieszamy z masłem i pokrojonym serkiem, a następnie podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się serka. Dodajemy do smaku sól i pieprz i wylewamy na ciepłe pierożki. Posypujemy kolorowym pieprzem, ozdabiamy listkami szpinaku.