Pierożki ze szpinakiem i serkiem topionym

2020-05-22
pierogi ze szpinakiem i serkiem śmietankowym
Autor: Shutterstock Pierogi ze szpinakiem i serkiem to przepyszne danie, niedrogie i łatwe do przygotowania, choć pracochłonne.
łatwy
40 min
4

Pierożki ze szpinakiem i serkiem topionym idealnie sprawdzą się zarówno podczas rodzinnego obiadu, jak i danie na domowej kolacji. Z łatwością spakujesz je również do pudełka i zabierzesz ze sobą do pracy.

 

Składniki

Ciasto:

1,5 szklanki mąki

wrzątek

2 łyżki oliwy

szczypta soli

 Farsz:

1/2 pęczku szpinaku

1 kostka serka topionego (na przykład z ziołami lub z czosnkiem)

oliwa z oliwek

sól i pieprz do smaku

2 ząbki młodego czosnku

 Sos:

1 kostka serka

1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%

szczypta soli

szczypta pieprzu mielonego

1 łyżka masła

 Do dekoracji:

1 łyżka kolorowego pieprzu, kilka małych listków szpinaku.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Mąkę mieszamy w malakserze z solą i oliwą. Dodajemy stopniowo wrzątek tak, aby powstało gładkie i nielepiące się ciasto.

Przygotowujemy farsz: szpinak podsmażamy na oliwie z dodatkiem czosnku przez ok. 7-8 min, a następnie odsączamy i dodajemy sól oraz pieprz do smaku. Serek kroimy w kosteczki (0,5cmx0,5cm).

Rozwałkowujemy ciasto na grubość 2 mm i wycinamy z niego szklanką spore kółka. Na każdy kawałek ciasta nakładamy łyżeczkę szpinaku i kosteczkę serka. Składamy i dociskamy brzegi ciasta. Gotujemy ok. 5 min w wodzie, a następnie odcedzamy.

Przygotowujemy sos: śmietanę mieszamy z masłem i pokrojonym serkiem, a następnie podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się serka. Dodajemy do smaku sól i pieprz i wylewamy na ciepłe pierożki. Posypujemy kolorowym pieprzem, ozdabiamy listkami szpinaku.

 

Polecamy również: Orkiszowe pierogi z soczewicą i kaszą gryczanąPierogi z dynią, Pyszne pierogi z owocami

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska