Pierożki ze szpinakiem i serkiem topionym
Pierożki ze szpinakiem i serkiem topionym idealnie sprawdzą się zarówno podczas rodzinnego obiadu, jak i danie na domowej kolacji. Z łatwością spakujesz je również do pudełka i zabierzesz ze sobą do pracy.
Polecamy również: Orkiszowe pierogi z soczewicą i kaszą gryczaną, Pierogi z dynią, Pyszne pierogi z owocami
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- wrzątek
- 2 łyżki oliwy
- szczypta soli
- Farsz:
- 1/2 pęczku szpinaku
- 1 kostka serka topionego (na przykład z ziołami lub z czosnkiem)
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 2 ząbki młodego czosnku
- Sos:
- 1 kostka serka
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
- szczypta soli
- szczypta pieprzu mielonego
- 1 łyżka masła
- Do dekoracji:
- 1 łyżka kolorowego pieprzu, kilka małych listków szpinaku.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Mąkę mieszamy w malakserze z solą i oliwą. Dodajemy stopniowo wrzątek tak, aby powstało gładkie i nielepiące się ciasto.
Przygotowujemy farsz: szpinak podsmażamy na oliwie z dodatkiem czosnku przez ok. 7-8 min, a następnie odsączamy i dodajemy sól oraz pieprz do smaku. Serek kroimy w kosteczki (0,5cmx0,5cm).
Rozwałkowujemy ciasto na grubość 2 mm i wycinamy z niego szklanką spore kółka. Na każdy kawałek ciasta nakładamy łyżeczkę szpinaku i kosteczkę serka. Składamy i dociskamy brzegi ciasta. Gotujemy ok. 5 min w wodzie, a następnie odcedzamy.
Przygotowujemy sos: śmietanę mieszamy z masłem i pokrojonym serkiem, a następnie podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się serka. Dodajemy do smaku sól i pieprz i wylewamy na ciepłe pierożki. Posypujemy kolorowym pieprzem, ozdabiamy listkami szpinaku.