Pyszne pierogi z owocami: przepis siostry Anastazji [WIDEO]

Pyszne pierogi z owocami: przepis siostry Anastazji [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pierogi możemy nadziewać różnymi rodzajami owoców

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Owocowe pierogi z truskawkami, jagodami, jeżynami, jabłkami, wiśniami i czereśniami, z cukrem i bitą śmietaną to raj dla smakoszy! Siostra Anastazja ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości to znana autorka książek kulinarnych. Pyszne pierogi z owocami według jej przepisu zawsze się udają.

Składniki

  • 1/2 kg mąki pszennej

  • 1 jajko

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 3/4 szklanki letniej wody

  • 1/4 szklanki gorącego mleka

  • różne owoce

  • śmietana

  • cukier

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej dołek. Zaparzyć ciasto wlewając w dołek gorące mleko. Mieszać widelcem. Dodać resztę składników jajko, sól, wodę. Zagnieść ciasto i dobrze wyrobić, aby było gładkie i elastyczne. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2 mm, wykroić szklanką krążki. Na krążkach ciasta ułożyć owoce: truskawki, jeżyny, obrane jabłka, wiśnie, czereśnie, śliwki (wydrylować z nich pestki) i zlepić pierogi. Pierogi wrzucać na wrzątek i osoloną wodę. Zamieszać i przykryć. Gdy wypłyną na wierzch, odkryć i gotować ok. 3 min. na wolnym ogniu. Podawać polane roztopionym masłem, a osobno podać cukier do posypania lub bitą śmietanę.

Ocena: 4