Pieczone risotto od Caroliny Gelen. Wszystko zrobimy w jednym garnku

Dieta wegetariańska
Pyszne i proste do przygotowania pieczone risotto z pomidorami i burattą to idealny pomysł na ciekawy obiad. Przygotujemy je niezwykle szybko, a smak zachwyci każdego. A co najlepsze - całość przygotujemy wyłącznie w jednym naczyniu.
Pieczone risotto, które zachwyci smakiem. Wystarczy kilka składników
Pyszne risotto z pomidorami i burattą to wspaniały pomysł na ciekawy obiad. A co najlepsze? Robi się go wyłącznie w jednym garnku, dzięki czemu unikniemy całej masy brudnych garów do mycia.
To risotto wychodzi pełne smaku i niesamowicie kremowe, a przy okazji jest niezwykle proste do wykonania, choć bez wątpienia zajmie nam ono nieco czasu. Risotto niestety musi być bardzo często mieszane, choć dzięki pieczeniu go, znacznie ułatwimy sobie całą robotę.
Nie można źle pójść w połączeniu przepysznego kremowego risotto z pomidorami i burattą, która ostatnimi czasy zdobywa coraz większą popularność. Ten przepis został zainspirowany przepisem Caroliny Gelen z książki "100 Delicious, Highly Shareable, Everyday Recipes".
Jest to naprawdę prosty i smaczny sposób na obiad dla całej rodziny. Wystarczy kilka łatwodostępnych składników, by przygotować to wspaniałe, pieczone risotto. Cała rodzina będzie zachwycona tym daniem i szybko zniknie ono z talerza.
SKŁADNIKI
- 4 łyżki oliwy
- oregano
- 600 g pomidorków koktajlowych
- sól i pieprz
- 1 szalotka
- 1 łyżka koncentratu
- 4 szklanki bulionu
- 300 g ryżu
- 1/4 szklanki czerwonego wina
- 1 główka czosnku
- 100 g parmezanu
- 1 łyżka masła
- 1 buratta
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
- W garnku żeliwnym mieszamy 1 łyżkę oleju z oregano.
- Podgrzewamy cały czas mieszając.
- Dodajemy nasze pomidorki i odrobinę soli.
- Pomidorki zostawiamy do zarumienienia.
- Całość mieszamy.
- Odkładamy około połowę pomidorków na talerz.
- Dodajemy posiekaną szalotkę i koncentrat pomidorowy.
- Pozostałe w garnku pomidorki rozgniatamy.
- Gotujemy przez ok. minutę.
- Dodajemy olej, ryż i pieprz.
- Całość dokładnie mieszamy i chwilę podsmażamy.
- Dodajemy wino i mieszamy.
- Dodajemy 4 szklanki wody i szczyptę soli.
- Zagotowujemy.
- Główkę czosnku przecinamy wzdłuż na pół i układamy na ryżu.
- Risotto przykrywamy i wstawiamy do pieca.
- Pieczemy około 30 minut.
- Wyciągami i ostrożnie wyciskamy czosnek do risotto.
- Dodajemy parmezan i masło, a całość mieszamy.
- Dodajemy rozdrobnioną burattę i pozostałe pomidory. Doprawiamy do smaku.