Pieczone klopsiki z soczewicy: łatwe i pyszne

2021-03-29
Pieczone klopsiki z soczewicy: łatwe i pyszne
Autor: Shutterstock Przepyszne klopsiki z soczewicy są bogate w smaki
łatwy
30 min
4

Wegańskie klopsiki z soczewicy pieczone w piekarniku są obłędnie pyszne. Można je podać z sosem pomidorowym i makaronem. Można serwować jak falafel w bułce z sosami. Można podawać jako przekąskę na wykałaczce. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1,5 szklanki gotowanej soczewicy z puszki
  • 1 cebula, mała, obrana i grubo posiekana
  • 2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
  • 1 średnia marchewka, starta na tarce o dużych oczkach
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1/3 szklanki bułki tartej 
  • 1/3 szklanki parmezanu wegańskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • olej roślinny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 190°C i wyłóż blachę do pieczenia pergaminem.
  • Soczewicę wyjmij z puszki, odsącz i przepłucz. 
  • Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, dodaj marchewkę, cebulę i czosnek, smaż do zmięknięcia warzyw. 
  • Do misy malaksera wyposażonej w noże wrzuć usmażone warzywa i zmiksuj na gładką masę.
  • Dodaj soczewicę, jajko, oregano, przecier pomidorowy, bułkę tartą, starty parmezan, posyp solą i pieprzem i miksuj, aż się dobrze połączą. W razie potrzeby jeśli masa jest zbyt rzadka dodaj więcej tartej bułki, tyle aby można było uformować klopsik.
  • Za pomocą łyżki do lodów nabieraj porcję mieszanki, formując kulki i ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem. 
  • Wstaw blachę z klopsikami do piekarnika i piecz przez 15 minut lub do momentu, aż klopsiki z soczewicy zbrązowieją.
  • Wyjmij  z piekarnika i pozostaw klopsiki na 5 minut, aby związały się w środku. 
  • Podawaj do swojego ulubionego makaronu z pomidorowym sosem, posypane wegańskim parmezanem.