Pieczone klopsiki z soczewicy: łatwe i pyszne
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Wegańskie klopsiki z soczewicy pieczone w piekarniku są obłędnie pyszne. Można je podać z sosem pomidorowym i makaronem. Można serwować jak falafel w bułce z sosami. Można podawać jako przekąskę na wykałaczce.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1,5 szklanki gotowanej soczewicy z puszki
- 1 cebula, mała, obrana i grubo posiekana
- 2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
- 1 średnia marchewka, starta na tarce o dużych oczkach
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 1/3 szklanki bułki tartej
- 1/3 szklanki parmezanu wegańskiego
- sól i pieprz do smaku
- olej roślinny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 190°C i wyłóż blachę do pieczenia pergaminem.
- Soczewicę wyjmij z puszki, odsącz i przepłucz.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, dodaj marchewkę, cebulę i czosnek, smaż do zmięknięcia warzyw.
- Do misy malaksera wyposażonej w noże wrzuć usmażone warzywa i zmiksuj na gładką masę.
- Dodaj soczewicę, jajko, oregano, przecier pomidorowy, bułkę tartą, starty parmezan, posyp solą i pieprzem i miksuj, aż się dobrze połączą. W razie potrzeby jeśli masa jest zbyt rzadka dodaj więcej tartej bułki, tyle aby można było uformować klopsik.
- Za pomocą łyżki do lodów nabieraj porcję mieszanki, formując kulki i ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem.
- Wstaw blachę z klopsikami do piekarnika i piecz przez 15 minut lub do momentu, aż klopsiki z soczewicy zbrązowieją.
- Wyjmij z piekarnika i pozostaw klopsiki na 5 minut, aby związały się w środku.
- Podawaj do swojego ulubionego makaronu z pomidorowym sosem, posypane wegańskim parmezanem.