Zrób to raz, a będziesz wracać. Ciecierzyca z brokułami w ekspresowej glazurze
Prosto, szybko i wegetariańsko. Aromatyczne ciecierzyca z sezamem i brokułami w glazurze to danie, które zachwyci prostotą i pełnią smaku. Jednak patelnie, zero zamieszania a przy okazji ogrom aromatu. Przygotuj to niesamowite danie z zaledwie kilku składników.
i
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Ciecierzyca z brokułami w glazurze. Smak, którego długo nie zapomnisz
Wegetariański obiad na wyciągnięcie ręki? To proste! Wystarczy kilka składników, by przygotować niezwykle aromatyczny posiłek dla całej rodziny. To danie jest nie tylko szybkie do przygotowania, ale przy okazji pełne smaku i niesamowicie sycące - każdy się nim naje.
A jeśli nie zjesz wszystkiego za jednym razem? To danie świetnie sprawdzi się również na zimno, więc bez problemy zabierzesz je ze sobą do szkoły czy pracy. Jeśli chcemy, by było jeszcze bardziej sycące? Wystarczy dorzucić do niego ryż czy makaron.
Kilka składników i jedna patelnia. To danie zachwyca
To proste danie, przy którym naprawdę nie będziemy musieli się za dużo narobić. To danie jest nie tylko proste, ale również zdrowe i pyszne. Czego więc można chcieć więcej? Prosty obiad, z którym poradzi sobie każdy to hit każdego tygodnia.
Jeśli więc nie masz pomysłu na ciekawy wegetariański posiłek, ten przepis jest dla ciebie. Kilka prostych składników, chwila wolnego czasu i wyłącznie jedna patelnia. Koniec z masą sprzątania i długimi godzinami w kuchni. Wypróbuj ten aromatyczny przepis.
SKŁADNIKI
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 brokuł
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka sezamu
- sól, pieprz
- Glazura:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka pasty sezamowej tahini
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- szczypta chili
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju.
- Wrzucamy różyczki brokuła, aby się lekko przypiekły.
- Cebulę siekamy i chwilę podsmażamy.
- Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Wrzucamy odsączoną ciecierzycę i podsmażamy.
- W miseczce mieszamy wszystkie składniki do sosu.
- Wlewamy sos na patelnie i mieszamy, aż wszystko się pokryje.
- Kiedy sos lekko zgęstnieje, wykładamy na talerz i posypujemy sezamem.