Pieczona dynia z fetą. Łatwy przepis na pyszne sezonowe danie

pieczona dynia z fetą
Autor: Shutterstock Pieczona dynia z fetą, czyli zaskakujący przepis na smaczną przekąskę z greckim serem.
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dynia pieczona z serem feta smakuje przepysznie i ma cudowny ziołowy aromat. To propozycja na jesienne danie, kiedy dorodne dynie piętrzą się na bazarowych straganach. Przyrządzenie dyni w tym wydaniu jest łatwe i szybkie. Zaletą przepisu na pieczoną dynię z fetą jest to, że to aromatyczne danie można wykorzystać na wiele różnych sposobów.

Jaka dynia jest najlepsza do pieczenia?

W tym przepisie można wykorzystać różne rodzaje dyni. Sprawdzi się dynia zwyczajna i piżmowa. Trzeba jednak pamiętać, aby wcześniej obrać je ze skórki, która jest twarda. Pysznie smakuje dynia Hokkaido. Dzięki temu, że jej skórka jest miękka i jadalna, nie trzeba jej obierać. Wystarczy pokroić zgrabną Hokkaido na pół, usunąć środek z pestkami, a następnie pokroić na kawałki.

Jak zrobić pieczoną dynię z fetą w piekarniku?

Przepis na to pyszne jesienne danie z dynią w roli głównej jest łatwy, szybki i sprawdzony. Przygotowanie nikomu nie powinno sprawić kłopotów. Wystarczy postępować według przepisu krok po kroku, a pyszna dynia zapiekana z greckim serem feta uda się już za pierwszym razem. Przygotowanie można podzielić na kilka prostych etapów.

  • 1. etap – pokrojenie dyni
  • 2. etap – doprawienie kawałków dyni
  • 3. etap – pierwsze pieczenie dyni
  • 4. etap – dodanie pokrojonej w kostkę fety i drugie pieczenie

Jak podawać pieczoną dynię z fetą?

Przepis na pyszną i aromatyczną dynię zapiekaną z serem feta warto zapisać. To jesienne danie sprawdzi się w wielu różnych formach. Może być samodzielnym daniem na bezmięsny obiad. Smacznie łączy się ryżem, kaszą i makaronem. Z tymi dodatkami potrawa będzie bardziej sycąca. Pysznie smakuje jako dodatek do potraw z mięsem. Stanowi doskonałą przekąskę na imprezę lub bazę do sałatki. Pieczoną dynię z fetą można też zmiksować, aby otrzymać pyszną i zdrową pastę do chleba.

SKŁADNIKI

  • 1 kg dyni
  • 200 g sera feta
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umytą dynię przekroić na pół i usunąć pestki oraz włóknisty środek. Pokroić w kostkę o boku około 2 cm i przełożyć do miski.
  • Wlać oliwę z oliwek i doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Dokładnie wymieszać i przełożyć do formy do zapiekania.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec 40 minut.
  • Po tym czasie wyjąć formę z piekarnika. Przemieszać dynię i na wierzchu ułożyć pokrojony w kostkę ser feta.
  • Formę ponownie wstawić do piekarnika i dopiekać 10 minut.
  • Podawać na ciepło lub po ostygnięciu posypane posiekanymi ziołami jako dodatek do dań głównych lub przekąskę.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej