Pieczona dynia z fetą. Łatwy przepis na pyszne sezonowe danie
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dynia pieczona z serem feta smakuje przepysznie i ma cudowny ziołowy aromat. To propozycja na jesienne danie, kiedy dorodne dynie piętrzą się na bazarowych straganach. Przyrządzenie dyni w tym wydaniu jest łatwe i szybkie. Zaletą przepisu na pieczoną dynię z fetą jest to, że to aromatyczne danie można wykorzystać na wiele różnych sposobów.
Jaka dynia jest najlepsza do pieczenia?
W tym przepisie można wykorzystać różne rodzaje dyni. Sprawdzi się dynia zwyczajna i piżmowa. Trzeba jednak pamiętać, aby wcześniej obrać je ze skórki, która jest twarda. Pysznie smakuje dynia Hokkaido. Dzięki temu, że jej skórka jest miękka i jadalna, nie trzeba jej obierać. Wystarczy pokroić zgrabną Hokkaido na pół, usunąć środek z pestkami, a następnie pokroić na kawałki.
Jak zrobić pieczoną dynię z fetą w piekarniku?
Przepis na to pyszne jesienne danie z dynią w roli głównej jest łatwy, szybki i sprawdzony. Przygotowanie nikomu nie powinno sprawić kłopotów. Wystarczy postępować według przepisu krok po kroku, a pyszna dynia zapiekana z greckim serem feta uda się już za pierwszym razem. Przygotowanie można podzielić na kilka prostych etapów.
- 1. etap – pokrojenie dyni
- 2. etap – doprawienie kawałków dyni
- 3. etap – pierwsze pieczenie dyni
- 4. etap – dodanie pokrojonej w kostkę fety i drugie pieczenie
Jak podawać pieczoną dynię z fetą?
Przepis na pyszną i aromatyczną dynię zapiekaną z serem feta warto zapisać. To jesienne danie sprawdzi się w wielu różnych formach. Może być samodzielnym daniem na bezmięsny obiad. Smacznie łączy się ryżem, kaszą i makaronem. Z tymi dodatkami potrawa będzie bardziej sycąca. Pysznie smakuje jako dodatek do potraw z mięsem. Stanowi doskonałą przekąskę na imprezę lub bazę do sałatki. Pieczoną dynię z fetą można też zmiksować, aby otrzymać pyszną i zdrową pastę do chleba.
SKŁADNIKI
- 1 kg dyni
- 200 g sera feta
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umytą dynię przekroić na pół i usunąć pestki oraz włóknisty środek. Pokroić w kostkę o boku około 2 cm i przełożyć do miski.
- Wlać oliwę z oliwek i doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Dokładnie wymieszać i przełożyć do formy do zapiekania.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec 40 minut.
- Po tym czasie wyjąć formę z piekarnika. Przemieszać dynię i na wierzchu ułożyć pokrojony w kostkę ser feta.
- Formę ponownie wstawić do piekarnika i dopiekać 10 minut.
- Podawać na ciepło lub po ostygnięciu posypane posiekanymi ziołami jako dodatek do dań głównych lub przekąskę.