Pęczak z fetą, kurkami i groszkiem
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Przepyszna kasza z serem, warzywami i grzybami to pomysł na pyszne danie obiadowe lub przekąskę na zimno. Swietnie sprawdzi się jako lunch do pracy.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 200 g pęczaku
- 200 g kurek
- 1 puszka zielonego groszku
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 180 g sera typu feta
- 100 g orzechów laskowych
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki białego octu winnego
- 1 łyżka świeżego tymianku
- 1 łyżeczka ziarnistej mustardy
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kasze gotujemy w 2 szklankach osolonej wody przez 20 min.
- Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucamy posiekaną cebulę i grzyby. Smażymy 10 min.
- Blendujemy czosnek z octem, 3 łyżkami oliwy, musztardą i szczyptą soli i pieprzu.
- Orzechy siekamy i podprażamy na suchej patelni.
- Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy, dodajemy pokruszoną fetę.