Pasztet z pieczonego kalafiora. Prosty przepis na aromatyczny wege pasztet
Dieta wegetariańska
Pasztet z pieczonego kalafiora będzie smakował każdemu. Chociaż w jego składzie nie ma ani grama mięsa, dzięki odpowiednio dobranym przyprawom smakuje przepysznie. Przepis nie jest skomplikowany, a składniki można kupić bez względu na porę roku. Oto łatwy przepis na pasztet z pieczonego kalafiora.
Jak zrobić pasztet z pieczonego kalafiora?
Przyrządzenie pysznego pasztetu z pieczonego kalafiora nie jest skomplikowane. Jeżeli będziecie postępować według tego przepisu, pyszny wege wypiek uda się już za pierwszym razem. Przygotowanie pasztetu bez mięsa można podzielić na kilka etapów:
- 1. etap – upieczenie i zmiksowanie kalafiora
- 2. etap – ugotowanie soczewicy
- 3. etap – podsmażenie cebuli z czosnkiem
- 4. etap – wymieszanie i doprawienie wszystkich składników
- 5. etap – upieczenie pasztetu
- 6. etap – schłodzenie pasztetu w lodówce
Z czym podawać pasztet z kalafiora?
Wegetariański pasztet kalafiorowy jest uniwersalny i sprawdzi się na wiele różnych okazji. To pomysł, który warto zapisać. Jego smakiem będą oczarowani nie tylko wegetarianie. Pasztet z pieczonego kalafiora można podawać w czasie świąt. Zrobi oszałamiającą karierę na świątecznym stole. Pasztet jest doskonałym zamiennikiem klasycznego wyrobu z mięsa i wędlin. Pysznie smakuje na kanapkach i jako przekąską, którą można podać na imprezie. Grube plastry pasztetu z pieczonego kalafiora sprawdzą się też w wege burgerach.
Pasztet z pieczonego kalafiora – porady
- Pasztet najlepiej upiec w formie keksówce o wymiarach 10 cm x 28 cm.
- Ugotowaną soczewicę warto dodatkowo odcedzić.
- Zamiast bułki tartej można wykorzystać ugotowaną i zmiksowaną na gładko kaszę jaglaną.
- Jajko zastąpią dwie łyżki zmielonego siemienia lnianego wymieszanego z 2 łyżkami wody.
SKŁADNIKI
- 1 mały kalafior
- 2 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 cebula
- 1 jajko
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalafior pokroić na różyczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 30 minut. Wyjąć i zmiksować na gładko.
- Opłukaną soczewicę przełożyć do garnka. Wlać 3 szklanki wody i gotować pod przykryciem na małym ogniu 10 minut. Garnek zestawić z ognia i odstawić na 15 minut.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim drobno posiekaną cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę. Patelnię zestawić z ognia.
- Do miski przełożyć zmiksowanego kalafiora, soczewicę i podsmażoną cebulę z czosnkiem. Wsypać bułkę tartą, orzechy laskowe i koperek. Wbić jajko, wlać sos sojowy i doprawić solą, pieprzem, papryką, kminu rzymskiego i gałką muszkatołową. Dokładnie wymieszać.
- Masę przełożyć do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 50 minut.
- Wyjąć, odstawić do całkowitego ostygnięcia i wstawić do lodówki.
- Przed podaniem pokroić na porcje.