Pasztet z pieczonego kalafiora. Prosty przepis na aromatyczny wege pasztet

pasztet z kalafiora
Autor: Shutterstock Pasztet z pieczonego kalafiora to pyszne wege danie, które będzie smakować każdemu.
łatwy
90 min
12

Dieta wegetariańska

Pasztet z pieczonego kalafiora będzie smakował każdemu. Chociaż w jego składzie nie ma ani grama mięsa, dzięki odpowiednio dobranym przyprawom smakuje przepysznie. Przepis nie jest skomplikowany, a składniki można kupić bez względu na porę roku. Oto łatwy przepis na pasztet z pieczonego kalafiora.

Jak zrobić pasztet z pieczonego kalafiora?

Przyrządzenie pysznego pasztetu z pieczonego kalafiora nie jest skomplikowane. Jeżeli będziecie postępować według tego przepisu, pyszny wege wypiek uda się już za pierwszym razem. Przygotowanie pasztetu bez mięsa można podzielić na kilka etapów:

  • 1. etap – upieczenie i zmiksowanie kalafiora
  • 2. etap – ugotowanie soczewicy
  • 3. etap – podsmażenie cebuli z czosnkiem
  • 4. etap – wymieszanie i doprawienie wszystkich składników
  • 5. etap – upieczenie pasztetu
  • 6. etap – schłodzenie pasztetu w lodówce

Z czym podawać pasztet z kalafiora?

Wegetariański pasztet kalafiorowy jest uniwersalny i sprawdzi się na wiele różnych okazji. To pomysł, który warto zapisać. Jego smakiem będą oczarowani nie tylko wegetarianie. Pasztet z pieczonego kalafiora można podawać w czasie świąt. Zrobi oszałamiającą karierę na świątecznym stole. Pasztet jest doskonałym zamiennikiem klasycznego wyrobu z mięsa i wędlin. Pysznie smakuje na kanapkach i jako przekąską, którą można podać na imprezie. Grube plastry pasztetu z pieczonego kalafiora sprawdzą się też w wege burgerach.

Pasztet z pieczonego kalafiora – porady

  • Pasztet najlepiej upiec w formie keksówce o wymiarach 10 cm x 28 cm.
  • Ugotowaną soczewicę warto dodatkowo odcedzić.
  • Zamiast bułki tartej można wykorzystać ugotowaną i zmiksowaną na gładko kaszę jaglaną.
  • Jajko zastąpią dwie łyżki zmielonego siemienia lnianego wymieszanego z 2 łyżkami wody.

SKŁADNIKI

  • 1 mały kalafior
  • 2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kalafior pokroić na różyczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 30 minut. Wyjąć i zmiksować na gładko.
  • Opłukaną soczewicę przełożyć do garnka. Wlać 3 szklanki wody i gotować pod przykryciem na małym ogniu 10 minut. Garnek zestawić z ognia i odstawić na 15 minut.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim drobno posiekaną cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę. Patelnię zestawić z ognia.
  • Do miski przełożyć zmiksowanego kalafiora, soczewicę i podsmażoną cebulę z czosnkiem. Wsypać bułkę tartą, orzechy laskowe i koperek. Wbić jajko, wlać sos sojowy i doprawić solą, pieprzem, papryką, kminu rzymskiego i gałką muszkatołową. Dokładnie wymieszać.
  • Masę przełożyć do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 50 minut.
  • Wyjąć, odstawić do całkowitego ostygnięcia i wstawić do lodówki.
  • Przed podaniem pokroić na porcje.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?
Anna Szulc-Górska
więcej