Paprykarz ziemniaczany - smaczny przepis kuchni węgierskiej
2021-03-29

łatwy
40 min
4
Paprykarz ziemniaczany to danie rodem z kuchni węgierskiej. Jest proste, minimalistyczne i pyszne. Może stanowić samodzielnie danie, ale znakomicie pasuje także do pieczonych mięs.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 50 g topionego masła
- 2 cebule
- 2 pomidory
- 2 papryki
- 1 ząbek czosnku
- szczypta kminku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1,5 łyżki papryki mielonej słodkiej
- szczypta papryki mielonej ostrej
- 0,5 szklanki kwaśniej śmietany
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory umyć pokroić w kostkę, usunąć gniazda nasienne. paprykę oczyścić z nasion i również pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry.
- Cebulę obrać, drobno posiekać i zrumieniać na maśle, po chwili dodać czosnek, kminek i mieloną paprykę i majeranek. Wlać bulion, zagotować i gotować kilka minut.
- Ziemniaki, pomidory i paprykę włożyć do gotującego się wywaru, dopełnić wodą, aby były nią zakryte, posolić i gotować na małym ogniu ok 30 min.
- Przed podaniem dodać do potrawy kwaśniej śmietany i wymieszać.