Omlet z kurkami: łatwy przepis

Omlet z kurkami: łatwy przepis
Autor: Shutterstock.com Omlet naturalny ze smażonymi kurkami
łatwy
15 min
4

Omlet z kurkami to danie idealne na wczesny lunch lub późną kolację. Pożywne i łatwostrawne. Przygotowanie omletu zajmie wam tylko kwadrans. 

Dlaczego kurki - grzyby leśne?

Kurki są jednymi z najzdrowszych grzybów, które można przyrządzać, bez wstępnego obgotowania. Rzadko również można spotkać w nich zbędnych owadzich lokatorów. Musi być wyjątkowo suchy i bezgrzybowy sezon, by jakiś robaczek zagościł w kurce. Grzyby te są lekko pikantne i dlatego nie cieszą się uznaniem owadów. Na szczęście dla nas! 

Czy kurki można mrozić?

Kurki można mrozić, po uprzednim obgotowaniu, inaczej po rozmrożeniu zgorzknieją i będą pachnieć "starym zmywakiem".

Jak mrozić grzyby? Gotować grzyby przed zamrożeniem?

Więcej przepisów na potrawy z kurkami:

Kurka najlepiej smakuje duszona lub w marynatach.

Jak przyrządzić kurki? Podajemy wyśmienity przepis na kurki w śmietanie

Kurki - oryginalne pomysły Magdy Gessler na kurki

Kurki marynowane: przepis na przetwory z kurek

SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • 2 łyżki wody mineralnej niegazowanej
  • szczypta soli
  • masło do smażenia
  • 250 g kurek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurki czyścimy, ewentualnie płuczemy pod bieżącą wodą, nie moczymy grzybów. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku i grzyby, smażymy 5 minut, posypujemy natką pietruszki, mieszamy i zdejmujemy grzyby na talerz.
  • Jajka ubijamy z dodatkiem wody i szczyptą soli przez 30 sekund.
  • Na tej samej patelni, co smażyliśmy kurki, rozgrzewamy odrobinę masła, gdy zacznie się pienić, wlewamy na patelnię ubite jajka. Podczas smażenia przechylamy patelnię na wszystkie strony, by masa jajeczna równomiernie się rozlała. Można podważać omlet, by płynna masa spłynęła na gorące dno. Wierzch nie musi być ścięty, bo po złożeniu omletu jajka lekko się zetną i będą stanowić kremową podstawę dla kurek. 
  • Na gotowy omlet układamy kurki, składamy go i dzielimy na połowę, podajemy na ogrzanych talerzach z bagietką i kieliszkiem białego wina. 
Kurka, czyli pieprznik jadalny. Dlaczego warto jeść kurki?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej