Od kiedy znam ten przepis, ziemniaki piekę tylko tak. Za ich wyborny smak odpowiada to popularne zioło

ziemniaki zapiekane w śmietanie z tymiankiem
Autor: Shutterstock Do pieczonych ziemniaków zawsze dodaj to aromatyczne zioło. Rodzina będzie zachwycona.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Jak zrobić dobre zapiekane ziemniaki w piekarniku? Rozwiązanie tego kulinarnego problemu znajdziecie w tym prostym przepisie. Ziemniaki zapiekane w śmietanie z aromatycznym tymiankiem to pyszne wegetariańskie danie, które zachwyci nawet mięsożerców. Zobaczcie, jak zrobić w domu pełne smaku ziemniaki z tymiankiem z piekarnika.

Czy tymianek pasuje do ziemniaków?

Pieczone ziemniaki idealnie łączą się z ziołami świeżymi lub suszonymi. Jednym z nich jest tymianek, którego ziemisty i lekko cytrynowy smak i aromat świetnie komponuje się z ziemniakami. Składniki tworzą harmonijną całość, w której tymianek podkreśla naturalną słodycz ziemniaków. W tym prostym przepisie to właśnie tymianek jest odpowiedzialny za wyjątkowość tego dania. Można wykorzystać suszony tymianek lub świeży, który można kupić w wielu sklepach. Dostępny jest w małych doniczkach.

Jaka śmietana do zapiekanki z ziemniaków?

Pełne smaku i aromatu ziemniaki z piekarnika są tak dobre nie tylko dzięki dodatkowi tymianku. Do potrawy dodaje się także sos przygotowany na bazie śmietanki o zawartości tłuszczu 30 proc. Ten rodzaj sprawdzi się najlepiej i idealnie połączy się z pozostałymi składnikami. Śmietankę doprawia się solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, tytułowym tymiankiem i szczyptą gałki muszkatołowej, która nadaje lekko korzenną nutę. Nieco ostrości dodaje przeciśnięty przez praskę czosnek.

Jak zrobić ziemniaki zapiekane w śmietanie z tymiankiem?

Przepis na wyjątkowo smaczne i pełne ziołowego aromatu ziemniaki w śmietanie z piekarnika nie jest skomplikowany. Przygotowanie nie wymaga długich godzin w kuchni, ale pieczenie już tak. Danie powinno spędzić w piekarniku godzinę. Dlatego należy pamiętać, aby formę wstawić do piekarnika wcześniej.

Zanim ziemniaki trafią do piekarnika, należy je odpowiednio przygotować. Po obraniu, umyciu i osuszeniu trzeba je pokroić w miarę cienkie plasterki. A jak przygotować danie od A do Z? Oto skrócony przepis, z którym poradzi sobie każdy bez względu na stopień zaawansowania w domowym gotowaniu.

  • 1. krok – przygotowanie sosu śmietanowego z tymiankiem
  • 2. krok – obranie i pokrojenie ziemniaków
  • 3. krok – ułożenie ziemniaków w formie do zapiekania i wlanie sosu
  • 4. krok – upieczenie ziemniaków w śmietanie z tymiankiem w piekarniku

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śmietankę doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i tymiankiem. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i dokładnie wymieszać.
  • Obrane ziemniaki pokroić w plasterki i ułożyć warstwami w formie do zapiekania wysmarowanej masłem. Każdą warstwę polać kilkoma łyżkami sosu. Wierzch posypać startym żółtym serem.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 1 godziny.
  • Podawać na ciepło jako samodzielne danie lub dodatek do potraw mięsnych.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej