Naleśniki po bałkańsku to idealny pomysł na posiłek. Szybko, łatwo i przede wszystkim smakowicie
Dieta wegetariańska
Znalezienie przepisu na szybki i prosty obiad nie jest takie łatwe jak mogłoby się wydawać. W szczególności jeśli chcielibyśmy trochę wyjść poza schemat i znaleźć coś nowego do spróbowania. Na szczęście jest na to prosty sposób. Wystarczy przygotować naleśniki po bałkańsku. Proste w przygotowaniu, pyszne i idealnie serowe, sprawdzą się jako szybki posiłek.
Co potrzebujemy do naleśników bałkańskich?
Naleśniki zazwyczaj kojarzą się nam z czymś słodkim. Ten przepis pokazuje jednak całkowicie inną stronę tych przysmaków. Naleśniki bałkańskie sprawdzą się idealnie jako obiad czy kolacja i z pewnością zachwycą wszystkich domowników. Są nie tylko smakowite, ale również bardzo proste do wykonania. Ten przepis przypadnie do gustu każdemu fanowi sera. Potrzebować będziemy:
- ser bałkański
- mąkę
- jajka
- mleko
- ser twardy
- sól
- nać pietruszki
- cebulę dymkę
- proszek do pieczenia
Jak przygotować naleśniki bałkańskie?
Samo wykonanie naleśników bałkańskich jest bardzo proste. Ser bałkański należy rozgnieść widelcem. Następnie dodajemy do niego twardy ser tarty, jajka oraz mleko. Na sam koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek. Całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę z sola i proszkiem do pieczenia. Ciasto zagniatamy i dzielimy je na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na trójkąty. Nasze naleśniki smażymy na gorącym oleju, aż z obu stron będą złocistobrązowe. Najlepiej podawać ciepłe. Do naleśników warto również sięgnąć po ulubiony sos, na przykład czosnkowy, pomidorowy czy tysiąca wysp.
SKŁADNIKI
- 100 ml mleka pełnotłustego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 80 g sera bałkańskiego
- 80 g twardego sera (parmezan, Grana Padano Pecorino)
- Natka pietruszki
- Szczypiorek
- 400 g mąki
- 1 opakowaniu proszku do pieczenia
- olej roślinny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ser bałkański kroimy w kostkę i rozgniatamy widelcem na gładką masę.
- Twardy ser ścieramy na tarce, dodajemy mleko, jajka, oraz posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek.
- Całość mieszamy.
- Dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia.
- Ciasto wyrabiamy, aż masa będzie zwarta i dzielimy na 2 części.
- Stolnice posypujemy mąką i rozwałkowujemy połowę ciasta, tak by miało kształt koła.
- Ciasto dzielimy na trójkąty.
- Smażymy z obu stron na gorącym oleju, aż będą miały złocistobrązowy kolor.