Jak zrobić idealne naleśniki?
2021-03-31
łatwy
15 min
4
Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki, cienkie, puszyste, wilgotne? Poznaj sprawdzony przepis na naleśniki, które zawsze się udają, nawet osobom stawiającym pierwsze kroki w kuchni. Oto sprawdzony przepis na doskonałe ciasto naleśnikowe.
- Dodaj do ciasta wodę - naleśniki przygotowane z samego mleka mogą być łamliwe.
- Cienkie placki z rzadkiego ciasta nadają się do przygotowania naleśnikowych deserów.
- Naleśniki, z których ma powstać danie główne, powinno być gęściejsze i zawierać proporcjonalnie więcej mąki i jajek. To sprawi, że placek będzie grubszy, bardziej zwarty.
- Do ciasta na naleśniki przeznaczone na deser dodaj cukru.
- Aby naleśniki miały nieco ostrzejszy smak, wystarczy dodać pieprzu.
SKŁADNIKI
- szklanka mleka 2 proc.
- szklanka wody
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- jajko
- 2 łyżki oleju (ewentualnie roztopionego masła)
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zmiksuj mleko, wodę i mąkę. Dodaj jajko, szczyptę soli, tłuszcz. Jeszcze przez chwilę miksuj.
- Na patelni rozgrzej łyżkę oleju (np. rzepakowego). Wlej cienką warstwę ciasta. Smaż, aż masa stężeje i przewróć na drugą stronę.
- Po upieczeniu zsuń naleśnik na talerz i przykryj drugim talerzem albo folią aluminiową.