Najlepsza lasagne na jesień. Dynia, gorgonzola i chrupiące orzechy

Dieta wegetariańska
Kremowa, aromatyczna i idealna na jesień. Ta dyniowa lasagne to smak, który rozkocha w sobie każdego. Prosta w przygotowaniu, smakowita i całkowicie wegetariańska. Ta lasagne szybko znajdzie sobie miejsce w każdym sercu. Rozpłyń się w niesamowitym smaku, który po prostu ma sens.
Aromatyczne danie w kilka chwil. Jesienny sposób na lasagne
Jesienny skręt na aromatyczną lasagne? Ten przepis to spełnienie marzeń niejednej osoby. Aromatyczny włoski obiad z najpopularniejszym jesiennym warzywem w roli głównej. A co najlepsze? Ten przepis jest całkowicie wegetariański, a mięsa nikomu nie będzie w nim brakować.
Ta lasagne łączy w sobie słodycz dyni z pikantno-słonym smakiem sera gorgonzola. To idealnie kremowe, sycące i przepyszne danie, które po prostu gra. Smakuje niesamowicie, a przy okazji nie jest ciężka. To idealny balans smaków, który cieszy się ogromną popularnością w północnych Włoszech.
Zamiast tradycyjne lasagne, przygotuj ten przepis. Wszyscy będą zachwyceni
Jest to ciekawa wariacja tradycyjnej lasagne, która wychodzi niezwykle aromatyczna i kremowa. Wszystkie smaki idealnie do siebie to pasują i świetnie się uzupełniają. To prosty sposób na aromatyczne danie, bez dużego wysiłku.
Jeśli szukasz pomysły na prosty, jesienny obiad - to jest strzał w 10. Połączenie niesamowitych smaków, prostota i łatwo dostępne składniki sprawiają, że to świetne danie nawet dla amatorów w kuchni. Przygotuj je i zachwyć swoich najbliższych.
SKŁADNIKI
- Sos dyniowy:
- 700 g dyni
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 150 ml bulionu warzywnego
- 100 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- Sos serowy:
- 200 g gorgonzoli
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka masła
- pieprz
- Dodatkowo:
- makaron lasagne
- 100 g tartego parmezanu
- garść orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rozpuszczamy masło.
- Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek.
- Dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę dynię.
- Dolewamy bulion, przykrywamy i gotujemy, aż dynia zmięknie.
- Całość blendujemy na gładki krem.
- Dodajemy śmietankę i doprawiamy.
- Gotujemy około 5 minut, aż zgęstnieje.
- W rondelki podgrzewamy masło i śmietankę.
- Dodajemy pokruszoną gorgonzolę i mieszamy, aż do rozpuszczenia.
- Doprawiamy pieprzem.
- Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy trochę sosu dyniowego.
- Układamy makaron → polewamy sosem dyniowym → polewamy sosem serowym → posypujemy parmezanem.
- Powtarzamy cały proces, aż do wykorzystania wszystkich składników.
- Pieczemy około 30 minut.
- Po upieczeniu odstawiamy na ok. 10 minut.
- Podajemy posypaną orzechami.