Najlepsza lasagne na jesień. Dynia, gorgonzola i chrupiące orzechy

Najlepsza lasagne na jesień. Dynia, gorgonzola i chrupiące orzechy
Autor: A_lein/ Shutterstock
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Kremowa, aromatyczna i idealna na jesień. Ta dyniowa lasagne to smak, który rozkocha w sobie każdego. Prosta w przygotowaniu, smakowita i całkowicie wegetariańska. Ta lasagne szybko znajdzie sobie miejsce w każdym sercu. Rozpłyń się w niesamowitym smaku, który po prostu ma sens.

Aromatyczne danie w kilka chwil. Jesienny sposób na lasagne

Jesienny skręt na aromatyczną lasagne? Ten przepis to spełnienie marzeń niejednej osoby. Aromatyczny włoski obiad z najpopularniejszym jesiennym warzywem w roli głównej. A co najlepsze? Ten przepis jest całkowicie wegetariański, a mięsa nikomu nie będzie w nim brakować.

Ta lasagne łączy w sobie słodycz dyni z pikantno-słonym smakiem sera gorgonzola. To idealnie kremowe, sycące i przepyszne danie, które po prostu gra. Smakuje niesamowicie, a przy okazji nie jest ciężka. To idealny balans smaków, który cieszy się ogromną popularnością w północnych Włoszech.

Zamiast tradycyjne lasagne, przygotuj ten przepis. Wszyscy będą zachwyceni

Jest to ciekawa wariacja tradycyjnej lasagne, która wychodzi niezwykle aromatyczna i kremowa. Wszystkie smaki idealnie do siebie to pasują i świetnie się uzupełniają. To prosty sposób na aromatyczne danie, bez dużego wysiłku.

Jeśli szukasz pomysły na prosty, jesienny obiad - to jest strzał w 10. Połączenie niesamowitych smaków, prostota i łatwo dostępne składniki sprawiają, że to świetne danie nawet dla amatorów w kuchni. Przygotuj je i zachwyć swoich najbliższych.

SKŁADNIKI

  • Sos dyniowy:
  • 700 g dyni
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • Sos serowy:
  • 200 g gorgonzoli
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka masła
  • pieprz
  • Dodatkowo:
  • makaron lasagne
  • 100 g tartego parmezanu
  • garść orzechów włoskich

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozpuszczamy masło.
  • Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek.
  • Dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę dynię.
  • Dolewamy bulion, przykrywamy i gotujemy, aż dynia zmięknie.
  • Całość blendujemy na gładki krem.
  • Dodajemy śmietankę i doprawiamy.
  • Gotujemy około 5 minut, aż zgęstnieje.
  • W rondelki podgrzewamy masło i śmietankę.
  • Dodajemy pokruszoną gorgonzolę i mieszamy, aż do rozpuszczenia.
  • Doprawiamy pieprzem.
  • Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy trochę sosu dyniowego.
  • Układamy makaron → polewamy sosem dyniowym → polewamy sosem serowym → posypujemy parmezanem.
  • Powtarzamy cały proces, aż do wykorzystania wszystkich składników.
  • Pieczemy około 30 minut.
  • Po upieczeniu odstawiamy na ok. 10 minut.
  • Podajemy posypaną orzechami.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej