Meksykańskie smaki w wegańskim wydaniu. Pysznie i aromatycznie

Meksykańskie smaki w wegańskim wydaniu. Pysznie i aromatycznie
Autor: Shutterstock.com Meksykańskie smaki w wegańskim wydaniu. Pysznie i aromatycznie
łatwy
20 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Meksykańskie rozkosze w wersji całkowicie wegańskiej. To nic trudnego. Te przepyszne wegańskie enchilady przygotujemy w kilka chwil, a w nich znajdziemy przepyszne warzywa i czarną fasolę. To naprawdę wspaniały pomysł na sycący obiad.

Wegańskie enchilady zachwycają smakiem. Wystarczy kilka składników

Meksykańska kuchnia cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. W większości przypadków jednak danie te zawierają w sobie mięso lub produkty odzwierzęce. Weganie nie muszą jednak całkowicie rezygnować z tej przepysznej kuchni. Przykładam może być ten przepis na wegańskie enchilady.

Wychodzą one przepyszne i sycące, a wcale nie są trudne w przygotowaniu. Wystarczy kilka składników, by móc się nimi rozkoszować, a składniki są proste do kupienia. Jedyne co, to w Polsce ciężko dostać sos do enchilady, można go jednak łatwo zamienić na użytą w tym przepisie passatę pomidorową.

Ser wegański możemy wybrać swój ulubiony. Wytwarzany jest on zazwyczaj z surowców roślinnych jak np. z soi, kokosa, orzechów czy migdałów. Każdy z nich się sprawdzi, wystarczy wybrać swój ulubiony.

Wegańskie enchiladas to wspaniały pomysł na aromatyczny posiłek, który zasmakuje każdemu, niezależnie czy weganinowi, czy mięsożercy. To proste i aromatyczne danie, które świetnie sprawdzi się na obiad w tygodniu, jak i w weekend. 

SKŁADNIKI

  • 100 g sera wegańskiego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 cebuli
  • 1 papryka ostra
  • 100 g pieczarek
  • szczypta kminku
  • sól i pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka czarnej fasoli
  • 1 butelka passaty pomidorowej
  • 8 tortilli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek.
  • Podsmażamy posiekaną cebulę, pieczarki i paprykę. 
  • Dodajemy przyprawi i podsmażamy.
  • Dodajemy posiekany czosnek i smażymy, aż warzywa zmiękną.
  • Dodajemy fasolę i zdejmujemy z ognia.
  • Do naczynia żaroodpornego wylewamy 0,5 szklanki passaty pomidorowej.
  • Na środek tortilli układamy ser i mieszankę warzywną.
  • Zawijamy w rulon i układamy na passacie.
  • Tortille polewamy pozostałą pastą pomidorową.
  • Pieczemy pod przykryciem 15 minut.
  • Zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 10 minut.
Dieta wegańska
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej