Meksykańskie smaki w wegańskim wydaniu. Pysznie i aromatycznie

Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Meksykańskie rozkosze w wersji całkowicie wegańskiej. To nic trudnego. Te przepyszne wegańskie enchilady przygotujemy w kilka chwil, a w nich znajdziemy przepyszne warzywa i czarną fasolę. To naprawdę wspaniały pomysł na sycący obiad.
Wegańskie enchilady zachwycają smakiem. Wystarczy kilka składników
Meksykańska kuchnia cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. W większości przypadków jednak danie te zawierają w sobie mięso lub produkty odzwierzęce. Weganie nie muszą jednak całkowicie rezygnować z tej przepysznej kuchni. Przykładam może być ten przepis na wegańskie enchilady.
Wychodzą one przepyszne i sycące, a wcale nie są trudne w przygotowaniu. Wystarczy kilka składników, by móc się nimi rozkoszować, a składniki są proste do kupienia. Jedyne co, to w Polsce ciężko dostać sos do enchilady, można go jednak łatwo zamienić na użytą w tym przepisie passatę pomidorową.
Ser wegański możemy wybrać swój ulubiony. Wytwarzany jest on zazwyczaj z surowców roślinnych jak np. z soi, kokosa, orzechów czy migdałów. Każdy z nich się sprawdzi, wystarczy wybrać swój ulubiony.
Wegańskie enchiladas to wspaniały pomysł na aromatyczny posiłek, który zasmakuje każdemu, niezależnie czy weganinowi, czy mięsożercy. To proste i aromatyczne danie, które świetnie sprawdzi się na obiad w tygodniu, jak i w weekend.
SKŁADNIKI
- 100 g sera wegańskiego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 0,5 cebuli
- 1 papryka ostra
- 100 g pieczarek
- szczypta kminku
- sól i pieprz
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka czarnej fasoli
- 1 butelka passaty pomidorowej
- 8 tortilli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek.
- Podsmażamy posiekaną cebulę, pieczarki i paprykę.
- Dodajemy przyprawi i podsmażamy.
- Dodajemy posiekany czosnek i smażymy, aż warzywa zmiękną.
- Dodajemy fasolę i zdejmujemy z ognia.
- Do naczynia żaroodpornego wylewamy 0,5 szklanki passaty pomidorowej.
- Na środek tortilli układamy ser i mieszankę warzywną.
- Zawijamy w rulon i układamy na passacie.
- Tortille polewamy pozostałą pastą pomidorową.
- Pieczemy pod przykryciem 15 minut.
- Zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 10 minut.