Zapiekanka enchilada z kurczakiem. Pyszny obiad w meksykańskim stylu
Enchiladas to jedno z tradycyjnych dań kuchni meksykańskiej. W środku tortilli kryją się pyszne składniki. W tym przepisie enchiladę robi się w formie warstwowej zapiekanki. W tej ciekawej wersji smakuje wybornie i prezentuje się wyjątkowo apetycznie. Dowiedzcie się, jak zrobić zapiekankę enchilada z kurczakiem. Przepis już czeka.
Jak zrobić zapiekankę enchilada z kurczakiem?
Najpierw należy ugotować pierś kurczaka i poszarpać ją na kawałki. Z wywaru, który powstał po ugotowaniu kurczaka, robi się aromatyczny sos. Na patelni należy usmażyć warzywa i kurczaka, a następnie wymieszać z połową sosu. Do formy do zapiekania na dno wylewa się pozostały sos i warstwami układa tortille, warzywa z kurczakiem i starty żółty ser. Tak przygotowaną potrawę wstawia się do piekarnika i piecze pół godziny, z czego ostatnie 10 minut bez przykrycia.
Przepis na zapiekankę enchilada z kurczakiem
- To łatwy przepis na meksykańskie danie w smakowitej odsłonie.
- Przyrządzenie potrawy nie zajmuje wiele czasu. Robiąc ją po raz pierwszy, trzeba mieć go trochę więcej. Z czasem nabiera się wprawy.
- Składniki, które znajdują się na liście, są do kupienia w sklepach przez cały rok.
- Jeżeli nie uda się wykorzystać całego sosu, można przechowywać go w szczelnie zamykanym pojemniku w lodówce do trzech dni.
- Enchiladę z piekarnika mogą też zjeść wegetarianie i weganie. Wystarczy, że pominą dodatek kurczaka, a wywar drobiowy zastąpią warzywnym. Dodatkowo weganie powinni zrezygnować z żółtego sera i wykorzystać roślinny zamiennik.
Kiedy podawać zapiekankę enchilada z kurczakiem?
To wyborne danie kuchni meksykańskiej to dobry pomysł na kolację z przyjaciółmi lub danie na ciepło na imprezę. Smak potrawy na pewno przypadnie do gustu osobom, które lubią dalekie podróże oraz ostre i wyraziste jedzenie. Danie jest równie dobre następnego dnia po odgrzaniu. Jeżeli choć trochę zostanie, bez obaw można je przechować w lodówce i zjeść następnego dnia.
SKŁADNIKI
- 6 tortilli pszennych
- 800 g czerwonej fasoli w zalewie
- 750 ml bulionu warzywnego
- 600 g piersi kurczaka
- 300 g startego żółtego sera
- 250 g kukurydzy konserwowej
- 100 g konserwowej papryczki
- 1 biała cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
sos:- 500 ml bulionu warzywno-drobiowego
- 4 łyżki mielonej wędzonej słodkiej papryki
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 1 łyżka mąki lub skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 płaska łyżeczka kuminu
- 1 płaska łyżeczka suszonego oregano
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierś kurczaka podzielić na mniejsze porcje i ugotować w wywarze warzywnym. Wyjąć i poszarpać widelcem na małe kawałki. Wywaru nie wylewać.
- Przygotować sos. W rondelku rozgrzać oliwę z oliwek i wsypać mąkę. Mieszać i smażyć minutę. Dodać przyprawy i wymieszać. Stopniowo dodawać wywar warzywno-drobiowy po ugotowaniu kurczaka i mieszać, aby pozbyć się grudek. Gotować na średnim ogniu około 10 minut.
- Cebulę, paprykę i chili pokroić w kostkę. Fasolę odsączyć z zalewy i opłukać. Tortille pokroić na połówki.
- Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej cebulę, aż się zeszkli. Dodać paprykę, chilli, odsączoną kukurydzę i smażyć około 5 minut. Dodać kurczaka, fasolę oraz połowę sosu. Dokładnie wymieszać i zestawić patelnię z ognia.
- Na dno formy do zapiekania wylać pozostały sos. Ułożyć 4 połówki tortilli i wyłożyć 1/3 smażonych warzyw z kurczakiem i 1/3 startego żółtego sera. Przykryć 4 połówkami tortilli, wyłożyć 1/3 smażonych warzyw z kurczakiem i 1/3 startego żółtego sera. Ułożyć pozostałe torille, warzywa z kurczakiem i posypać serem.
- Formę przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 20 minut. Zdjąć folię i zapiekać 10 minut, aż ser się roztopi.
- Podawać od razu z kolorową sałatką.