Marchewkowe klopsiki z pesto: przepis niskowęglowodanowy
2021-04-08
łatwy
30 min
4
Marchewkowe klopsiki to pyszne danie warzywne o niskiej zawartości węglowodanów. Zdrowsze, bo pieczone. To może być danie obiadowe lub przekąska. Oto najlepszy przepis na warzywne pulpeciki z marchewki i ciecierzycy. Wypróbuj!
SKŁADNIKI
- Na kulki marchewkowe:
- 1 mała marchewka
- 240 g ciecierzycy z puszki
- 1 jajko
- 1 łyżka serka śmietankowego
- 1 szczypta curry w proszku
- 1 szczypta imbiru w proszku
- 1 szczypta cynamonu
- 1 szczypta kardamonu mielonego
- 2 łyżki mąki z ciecierzycy
- 4 łyżki otrębów owsianych
- 1 łyżka natki kolendry
- sól i pieprz do smaku
- Na pesto z orzechów włoskich:
- 1 pęczek bazylii lub cała mała doniczka
- 15 g parmezanu startego drobno
- 1 łyżka prażonych orzechów włoskich
- 1 łyżka oleju z orzechów włoskich
- 1 łyżeczka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchewkę zetrzeć na drobnej tarce. Ciecierzycę zmiksować w blenderze.
- Wymieszać razem: marchewkę, ciecierzycę, rozmącone jajko, serek śmietankowy, przyprawy, nać kolendry, mąkę z ciecierzycy oraz otręby owsiane.
- Z ciasta wilgotnymi dłońmi uformować 15 kulek.
- Kulki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec przez 15 minut w temperaturze 170°C z termoobiegiem.
- Przygotuj pesto. Zmiksuj: bazylię, parmezan, orzechy, olej i sok z cytryny.
- Upieczone kulki podaj z pesto. Smacznego!
Zupa-krem z marchewki