Marchewkowe klopsiki z pesto: przepis niskowęglowodanowy

Marchewkowe klopsiki z pesto
Autor: Shutterstock Pieczone klopsiki marchewkowe z pesto orzechowym
łatwy
30 min
4

Marchewkowe klopsiki to pyszne danie warzywne o niskiej zawartości węglowodanów. Zdrowsze, bo pieczone. To może być danie obiadowe lub przekąska. Oto najlepszy przepis na warzywne pulpeciki z marchewki i ciecierzycy. Wypróbuj!

SKŁADNIKI

  • Na kulki marchewkowe:
  • 1 mała marchewka
  • 240 g ciecierzycy z puszki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka serka śmietankowego
  • 1 szczypta curry w proszku
  • 1 szczypta imbiru w proszku
  • 1 szczypta cynamonu
  • 1 szczypta kardamonu mielonego
  • 2 łyżki mąki z ciecierzycy
  • 4 łyżki otrębów owsianych
  • 1 łyżka natki kolendry
  • sól i pieprz do smaku
  • Na pesto z orzechów włoskich:
  • 1 pęczek bazylii lub cała mała doniczka
  • 15 g parmezanu startego drobno
  • 1 łyżka prażonych orzechów włoskich
  • 1 łyżka oleju z orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchewkę zetrzeć na drobnej tarce. Ciecierzycę zmiksować w blenderze.
  • Wymieszać razem: marchewkę, ciecierzycę, rozmącone jajko, serek śmietankowy, przyprawy, nać kolendry, mąkę z ciecierzycy oraz otręby owsiane.
  • Z ciasta wilgotnymi dłońmi uformować 15 kulek.
  • Kulki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec przez 15 minut w temperaturze 170°C z termoobiegiem.
  • Przygotuj pesto. Zmiksuj: bazylię, parmezan, orzechy, olej i sok z cytryny.
  • Upieczone kulki podaj z pesto. Smacznego!
Zupa-krem z marchewki
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej