Marchewkowe klopsiki z pesto: przepis niskowęglowodanowy

2021-03-28
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Marchewkowe klopsiki z pesto
Autor: Shutterstock Pieczone klopsiki marchewkowe z pesto orzechowym
łatwy
30 min
4

Marchewkowe klopsiki to pyszne danie warzywne o niskiej zawartości węglowodanów. Zdrowsze, bo pieczone. To może być danie obiadowe lub przekąska. Oto najlepszy przepis na warzywne pulpeciki z marchewki i ciecierzycy. Wypróbuj!

Składniki

Na kulki marchewkowe:

1 mała marchewka

240 g ciecierzycy z puszki

1 jajko

1 łyżka serka śmietankowego

1 szczypta curry w proszku

1 szczypta imbiru w proszku

1 szczypta cynamonu

1 szczypta kardamonu mielonego

2 łyżki mąki z ciecierzycy

4 łyżki otrębów owsianych

1 łyżka natki kolendry

sól i pieprz do smaku

Na pesto z orzechów włoskich:

1 pęczek bazylii lub cała mała doniczka

15 g parmezanu startego drobno

1 łyżka prażonych orzechów włoskich

1 łyżka oleju z orzechów włoskich

1 łyżeczka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Marchewkę zetrzeć na drobnej tarce. Ciecierzycę zmiksować w blenderze.

Wymieszać razem: marchewkę, ciecierzycę, rozmącone jajko, serek śmietankowy, przyprawy, nać kolendry, mąkę z ciecierzycy oraz otręby owsiane.

Z ciasta wilgotnymi dłońmi uformować 15 kulek.

Kulki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec przez 15 minut w temperaturze 170°C z termoobiegiem.

Przygotuj pesto. Zmiksuj: bazylię, parmezan, orzechy, olej i sok z cytryny.

Upieczone kulki podaj z pesto. Smacznego!

Zupa-krem z marchewki