Makaron z sosem orzechowym: przepis na zdrowe danie
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Makaron z sosem orzechowym to pyszne i zdrowe danie (choć nie niskokaloryczne). Warto je przygotować, bo orzechowo-maślany smak sosu doskonale kojarzy się z aksamitnym makaronem i parmezanem. Idealnie smakuje popjane schłodzonym białym winem!
SKŁADNIKI
- 30 dag makaronu np. penne
- 6-10 dag orzechów włoskich
- 5 dag masła
- 2 łyżki startego parmezanu
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Orzechy zrumień na patelni. Drobno je posiekaj, podgrzej z masłem.
- Makaron ugotuj al dente, odcedź, ale odrobinę wody zostaw w garnku.
- Makaron wymieszaj z orzechowym sosem, rozrzedź nieco wodą.
- Posyp parmezanem, podawaj na gorąco.