Makaron z młodą kapustą i boczniakami

Makaron z młodą kapustą i boczniakami
Autor: Shutterstock.com Makaron z młodą kapustą i boczniakami
łatwy
45 min
6

Dieta wegetariańska

Makaron z młodą kapustą i boczniakami to pyszne danie bezmięsne. Tak przygotowany makaron z kapustą i bocznikami można podać jako danie główne lub dodatek do potraw mięsnych lub bezmięsnych klopsów ze strączkowych. Wypróbujcie przepis na ten prosty posiłek i podzielcie się z nami swoimi odczuciami w komentarzach! 

SKŁADNIKI

  • 500 g makaronu świderki
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
  • 300 g boczniaków
  • 2 cebule
  • 1 główka kapusty młodej
  • 1/4 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • ocet, sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować w oddzielnym garnku, w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
  • Boczniaki porwać wzdłuż na wąskie kawałki. Cebulę pokroić drobno. Kapustę poszatkować. 
  • W szerokim rondlu z grubym dnem rozgrzać masło i oliwę. Dodać boczniaki i smażyć do zrumienienia.
  • Następnie dodać cebulę i kapustę. Smażyć razem, aż kapusta zmięknie. Często mieszać, aby kapusta się nie przypaliła.
  • Gdy kapusta już się usmaży, doprawić octem, solą oraz pieprzem. 
  • Dodać ugotowany makaron i wymieszać. Smacznego! 
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?

Bezmięsne kotleciki - 10 przepisów na warzywne pyszności

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej