Makaron z młodą kapustą i boczniakami
2022-03-03
łatwy
45 min
6
Dieta wegetariańska
Makaron z młodą kapustą i boczniakami to pyszne danie bezmięsne. Tak przygotowany makaron z kapustą i bocznikami można podać jako danie główne lub dodatek do potraw mięsnych lub bezmięsnych klopsów ze strączkowych. Wypróbujcie przepis na ten prosty posiłek i podzielcie się z nami swoimi odczuciami w komentarzach!
SKŁADNIKI
- 500 g makaronu świderki
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
- 300 g boczniaków
- 2 cebule
- 1 główka kapusty młodej
- 1/4 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- ocet, sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować w oddzielnym garnku, w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Boczniaki porwać wzdłuż na wąskie kawałki. Cebulę pokroić drobno. Kapustę poszatkować.
- W szerokim rondlu z grubym dnem rozgrzać masło i oliwę. Dodać boczniaki i smażyć do zrumienienia.
- Następnie dodać cebulę i kapustę. Smażyć razem, aż kapusta zmięknie. Często mieszać, aby kapusta się nie przypaliła.
- Gdy kapusta już się usmaży, doprawić octem, solą oraz pieprzem.
- Dodać ugotowany makaron i wymieszać. Smacznego!
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?