Makaron z cukinii z sosem pomidorowym: przepis

2021-03-29
Anna Olchowik
Makaron z cukinii z sosem pomidorowym
Autor: thinkstockphotos.com Cukinia idealnie nadaje się do przygotowania z niej "makaronu" - zdrowego i dietetycznego zamiennika tradycyjnych klusek.
łatwy
25 min
4

"Makaron" z cukinii z pomidorami i serem feta to dobry pomysł na lekką kolację z małą ilością węglowodanów. Porcja dania to tylko 110 kcal.

SKŁADNIKI

  • 800 g cukinii
  • puszka pokrojonych pomidorów lub 3-4 pomidory świeże, obrane ze skórki i pokrojone
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy
  • 100 g pieczarek
  • łyżeczka oregano
  • 50 g sera feta
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na oliwie podduś przeciśnięty czosnek. Dodaj oczyszczone i pokrojone w plastry pieczarki. Gdy się lekko zrumienią, dołóż pomidory. Sos duś 20 min na wolnym ogniu, przypraw solą i pieprzem.
  • Cukinię potnij mandoliną lub obieraczką do warzyw na cienkie plastry.
  • Podgrzej nieco wody w naczyniu do gotowania na parze, włóż plastry cukinii, podgrzewaj 3-4 minuty.
  • Przełóż na talerze, posyp pokruszoną fetą i polej sosem.
Anna Olchowik