Lazania z dynią i szpinakiem: obłędnie smaczna lasagne warzywna

Lazania z dynią i szpinakiem: obłędnie smaczna lasagne warzywna
Autor: Shutterstock.com Lazania z dynią i szpinakiem: obłędnie smaczna lasagne warzywna
łatwy
45 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Lazania warzywna z dynią i szpinakiem jest niezwykle smaczna. Płaty ciasta makaronowego przekładamy pieczoną dynią, aromatycznym sosem pomidorowym i czosnkowym szpinakiem. Zafundujcie sobie tę rozkosz kulinarną! To łatwiejsze niż myślicie. 

Jaki rodzaj dyni nadaje się do lazanii?

Najczęściej wybieram dynię muskat lub piżmową. Te odmiany zachowują nadany kształt i nie rozpadają się podczas dwukrotnego pieczenia. Dynia piżmowa ma tę zaletę, że nie trzebajej obierać. Pozostałe dynie niestety tak. Ich skórka jest niejadalna. Ale równie dobra w tym przepisie będzie dynia Hokkaido. Próbujcie rónież z innymi odmianami. Nawet jeśli dynia się rozpadnie, to nic nie szkodzi. W lazanii jest to zaleta, a nie wada. 

Jak zrobić lazanię z dynią i szpinakiem?

Przygotowanie lazanii warzywnej trwa tyle samo, co mięsno-pomidorowej. Do tego rodzaju lazanii dynię pieczemy w piekarniku. Oddzielnie przygotowujemy sos pomidorowy, którym polemy warstwy pieczonej dyni. Szpinak dusimy z czosnkiem. Gotujemy sos beszamelowy. Potem tylko układamy kolejne warstwy w naczyniu żaroodpornym. 

Składanie lazanii zawsze zaczynam od natłuszczenia formy. Pierwszą warstwą powinien być sos beszamelowy lub pomidorowy i płaty ciasta makaronowego. Potem to już łatwizna. 

SKŁADNIKI

  • Na lazanię:
  • 750 g dyni muscat lub dyni piżmowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 500 g szpinaku, umytego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła, plus dodatkowe do natłuszczenia
  • 500 g świeżych arkuszy lazanii 
  • 100 g parmezanu (lub alternatywy wegetariańskiej), świeżo startego
  • Na sos pomidorowy:
  • 1 średnia cebula, drobno posiekana
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 400 g puszka siekanych pomidorów
  • 2 łyżeczki cukru
  • Na sos beszamelowy:
  • 500 ml mleka
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 1 szczypta startej gałki muszkatołowej
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dynię pokroić w kostkę o boku 2 cm. Przełożyć na blachę do pieczenia. Skropić oliwą. Oprószyć solą. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w 200°C przez 40 minut. Dynia powinna się zrumienić.
  • Na patelni rozgrzać masło, dodać czosnek i liście szpinaku. Smażyć, aż szpinak zwiędnie i zmieni kolor na ciemny. Przyprawić solą. 
  • Przygotować sos pomidorowy: rozgrzać oliwę, dodać cebulę oraz czosnek, smażyć do zeszklenia. Dodać cukier, a gdy zacznie się topić, dodać pomidory z puszki. Gotować jeszcze 2-3 minuty. Przyprawić solą. 
  • Przygotować beszamel: w rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę, zrobić zasmażkę. Wlać powoli mleko i cały czas mieszając ugotować gęsty sos. Przyprawić gałką muszkatołową i solą. 
  • W naczyniu do zapiekania złożyć lazanię. Dno posmarować tłuszczem, a następnie beszamelem. Ułożyć warstwę płatów lazanii. Następnie ułożyć połowę pieczonej dyni. Polać połową sosu pomidorowego. Ułożyć kolejną warstwę ciasta lazania. Polać beszamelem. Posypać tartym parmezanem. Ułożyć szpinak. Przykryć płatami ciasta. Ułożyć pozostałą dynię. Ponownie polać sosem pomidorowym. Na wierzchu ułożyć płaty lazanii. Polać resztą beszamelu i posypać tartym serem. 
  • Naczynie z lazanią wstawić do piekarnika. Piec w 200°C przez 40 minut, aż wierzch się zezłoci. 
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej